Lukáš Tomek
5. května 2021 • 13:10

Zákaz vstupu za Plavšiče? Sparta zasáhla do novinářské práce Sportu

Vstoupit do diskuse
112
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

STANOVISKO ŠÉFREDAKTORA LUKÁŠE TOMKA | Vedení fotbalové Sparty zasáhlo do novinářské práce mediálního domu Czech News Center, konkrétně pak redakcí deníku Sport a portálu iSport.cz. Klub totiž bez udání relevantních důvodů odmítl udělit akreditace (vstup na stadion) na semifinálové utkání MOL Cupu mezi Spartou a Slavií pro redaktory Jana Vacka a Jana Podroužka, kteří dlouhodobě o pražských „S“ píší.



Když v pondělí webový portál iSport.cz přišel jako první s informací o pravděpodobném třaskavém přestupu Srdjana Plavšiče ze Sparty do Slavie, vzbudilo to ve fanouškovských táborech odvěkých rivalů velké pozdvižení.

Informaci, kterou redaktorům Janu Vackovi a Janu Podroužkovi potvrdily hned čtyři na sobě nezávislé zdroje, Slavia oficiálně nevyvrátila ani nepotvrdila. Sparta se pak oficiálně nevyjádřila, prohlášení však vzápětí vydal sám hráč.

„Ahoj fanoušci, můžu říct, že se Slavií jsem smlouvu nepodepsal, ani jsem s nimi o žádné nabídce nejednal. Jednáme se Spartou, jestli bude nový kontrakt,“ napsal na Instagram.

Podle informací Sportu i dalších médií, která posléze o případu ve stejném duchu rovněž informovala, je nicméně Slavia s hráčem na přestupu od 1. července fakticky domluvená. A Plavšičovu stěhování do Edenu nestojí nic v cestě. Smlouva mu totiž ve Spartě po sezoně končí.

Celá kauza pak vyvolala prudkou reakci vedení fotbalové Sparty – konkrétně šéfa klubu Františka Čupra a sportovního ředitele Tomáše Rosického. Podle informací Sportu se pak právě na jejich popud nakonec Sparta rozhodla neudělit akreditaci právě dvěma výše zmíněným redaktorům, kteří o ni standardní cestou požádali ještě před zveřejněním celé kauzy.

Takové jednání považujeme za pokus omezovat novinářskou práci v Česku a za nepřípustnou odvetu pro reportéry, kteří jen publikovali z několika zdrojů ověřené informace o pravděpodobném přestupu sparťanského záložníka.

Nabídku letenského klubu udělit akreditace jiným novinářům pak nepokládáme za adekvátní řešení situace. Je nezadatelným právem redakce nominovat na zápas ty reportéry, které sama uzná za vhodné. Zpravodajství ze semifinále MOL Cupu proto nakonec redakce Sportu pokrývá díky agentuře ČTK a citacím z jiných sportovních serverů, které o zápase rovněž referovaly.

Snahu odebrat našim redaktorům akreditace kvůli publikovanému obsahu jsme bohužel zaznamenali v krátké době už podruhé. První případ se stal na začátku března ze strany Slavie.

Ta chtěla zakázat vstup do Edenu na zápas F:L fotografu Pavlu Mazáčovi. Důvod? Fotografie VIP tribuny v Edenu při zápase Evropské ligy s Leicesterem, na níž seděl i Roman Prymula.

Epidemiolog a tehdejší premiérův poradce přitom právě onen den obyvatelstvo nabádal k setrvání doma kvůli špatné epidemické situaci. Vedení Slavie nicméně posléze své rozhodnutí revokovalo a akreditaci fotografovi standardně udělilo.

Deník Sport a portál iSport.cz věnuje českému fotbalu dlouhodobě největší mediální prostor. A to jak v segmentu tištěných médií (deník Sport, Sport Magazín), tak i online médií (iSport.cz).

MOMENTY 30. kola: Trpišovský legendou, Kúdela řídil děkovačku s fanoušky
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
112
Články odjinud


Články odjinud