Martin Hašek
26. srpna 2015 • 16:59

Jedinečná Hejnová! Obávaný kat soupeřů, co seká zlaté třísky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
ZIMÁK: Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Birmančevič: Nejlepší hráč ligy. Ukazuje cestu pro velké transfery do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PEKINGU | Ty holky jsou strašně skleslé, jako kdyby šly na popravu… Tak to řekla Zuzana Hejnová těsně po finálovém běhu na mistrovství světa v Pekingu. Je to expresivní věta, pro jejíž dokonalé vyznění je dobré vyslovit to nevyřečené: Ona sama je tím katem.



Hejnová se v Ptačím hnízdě stala první závodnicí na 400 metrů překážek, která obhájila titul světové šampionky. Tak to bude psáno v knihách a na webových serverech a bude to patřit do sportovních legend. Spolu s vítězným časem 53,50, který si Hejnová sama předpověděla.

Ve vzduchu je ale ještě něco, co nepatří do statistik. Je to síla, již nelze změřit počtem midichlorianů v těle. Ve sportu jí oplývají jen ti nejlepší, velcí šampioni, kteří z ní čerpají převahu v souboji proti soupeřům.

Takoví lidé jsou jako Usain Bolt, který pokazí semifinále na mistrovství světa, před finále se směje na celý svět a donutí tím svého rivala ke klíčové chybě. Jsou jako Jan Železný, který soupeřům naopak dával najevo jejich místo kamennou tváří a v kritických chvílích jim vysával naději rozhodujícími hody. A jsou jako Zuzana Hejnová.

Po finále v Ptačím hnízdě je to zjevné. Za dva roky od posledního šampionátu v Moskvě se kolem ní vyměnila téměř kompletní elita. Ona zůstává a přesto, že si během té doby užila dost vlastního trápení a ještě dva měsíce před Pekingem byla na pěkně hrbolaté cestě vzhůru, v pravou chvíli stála na startovní čáře jako závodnice s nejlepší formou, z které šel strach. A pro finálové soupeřky navíc jako závodnice s aurou už předem zlatého děvčete.

Tohle byl zřetelně důležitý faktor, který Hejnovou vyslal z původně vyrovnaného pole letošní sezony vstříc zlaté medaili.

A může to být zároveň příjemná výhoda do příští olympijské sezony, která bude jistě v mnohém rozdílná od té letošní. Zlato v Riu bude viset podstatně výš. Zuzana Hejnová má ale dost času se na nový útok připravit. A nechat hlavy svých soupeřek dívat se sklesle ne výš než na stříbrný stupínek.

O prvenství Zuzany Hejnové na MS nebylo pochyb
O prvenství Zuzany Hejnové na MS nebylo pochyb

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud