Martin Hašek
21. ledna 2018 • 19:35

Sáblíková před olympijskými hrami? Naděje s výstrahou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenér Martiny Sáblíkové Petr Novák by si na svou svěřenkyni na olympiádě vsadil. A klidně i na zlato. Víra věčně optimisticky naladěného kouče málokdy zklamala a poslední závodní víkend Sáblíkové před olympiádou k nadějím vybízí. Zároveň je jasné, že Sáblíkovou čekají nejtěžší Hry kariéry.



Poprvé v Turíně se jí oči rozšiřovaly z olympijských kruhů všude kolem. Ve Vancouveru byla favoritkou v životní formě, v Soči pak stále sportovkyní v nelehké roli medailové jistoty. Do Pchjončchangu ale Martina Sáblíková odletí na vrchol zpropadené sezony, v níž už ji trápily takové bolesti, že mohla sotva chodit.

Závodní víkend v Erfurtu prokázal, že i v Koreji bude mít šanci. Na patnáctistovce zajela vysoko nad průměr této sezony, na trojce dojela třetí v dobrém čase. Ona sama i trenér Novák nebyli příliš nadšeni. Cílili na vítězství, ale také na o něco pádnější důkaz, že jde všechno správným směrem.

Sáblíková po bronzu: Uspěchávala jsem to, ke konci se mi to trošku vymstilo
Video se připravuje ...

Výsledek z Erfurtu ale pro vrcholnou část Sáblíkové olympijské mise vůbec není špatný. Ukázalo se, že určitě bude v boji o medaile, pokud se její zdravotní stav znovu nezhorší. Erfurt ale zároveň odhalil slabá místa.

Především pomalý start. Na něm bude Sáblíková pracovat v dalších dnech suchého tréninku, který ji čeká až do 1. února, kdy se poprvé sklouzne na olympijském oválu v přímořském Kangnungu. Po podzimích kritických problémech se zády a blokací křížokyčelního kloubu se nedá čekat dramatické zlepšení. Trénink síly a dynamiky ji ale může posunout o několik klíčových detinek.

Rozesmátá Sáblíková po úspěšném návratu: Děsně jsem se bála propadáku
Video se připravuje ...

Druhým erfurtským problémem byl Sáblíkové křečovitý projev na rovinkách, který potíral její hlavní přednost, ladnou a plynulou jízdu, v níž právě na rovinkách dokáže využít rychlost ze zatáček, kde získává drajv díky své technické dokonalosti.

Pak je tu i mentální stránka. Sáblíková nemá čas se uspokojit zjevným pokrokem ve svém letošním bolavém úspěchu. V Koreji to bude ostrá jízda o medaile a je třeba formu o pár procent vyšvihnout nahoru.

Ale není čas ani na paniku. Bude to boj, ale je to dobře rozehrané.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud