Michal Koštuřík
30. května 2017 • 09:58

Hosták je dobrý nápad, ale ne spása. Všechny problémy Zlína nevyřeší

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V hokejovém Zlíně našli tvář. Známou, po odborné stránce respektovanou. Angažování Martina Hostáka do role generálního manažera klubu je samo o sobě dobrým krokem. Zatuchlý vzduch v klubu, jehož chod roky ovlivňují pořád ti samí lidé, bude konečně rozčísnut zvenčí. Člověkem, který má užší vazby jen na sportovního manažera Jiřího Šolce, kterého zná ze společného působení u mládežnického národáku.



Brzy padesátník Hosták si v hokeji udělal jméno jako kreativní centr a v posledních letech zaujal jako spolukomentátor České televize. S elektronickou tužkou zkoumal rozličné situace na ledě, glosoval hru. Teď dostává šanci uplatnit svůj názor v praxi, i když mužstvo nepovede ze střídačky a ani nenahradí Petra Holíka v centru první řady.

Domnívat se však, že se tímto tahem překryjí všechny problémy extraligového klubu, je slepá ulička. Asi takhle: Hosták sám nic nezmění. Na to nemá páky, kapitál, přehled. Nefunguje to tak, že nový GM přijde, luskne prsty a bude naplněný rozpočet. Ano, může pomoct, to rozhodně. Ale v delším časovém horizontu. Nástupce Karla Adamíka zatím nezná zlínské poměry, politiku radnice, zákulisní hráče. Je to spleť vztahů, které nováček z Hradce Králové nemůže rozkrýt během pár dnů.

Do toho všeho se stále neví, jakým způsobem se v mateřském klubu angažují bývalí hráči Čajánek, Leška, Marušák… Měli mít zásadní slovo, ovšem k dohodě s městem prozatím nedošlo. Počítá se s nimi? S tímto může Hosták hnout, bude-li mít zájem. Nejdřív ale musí pochopit, že každý s každým spolupracovat nechce.

Limitujícím faktorem pro nového GM jsou samozřejmě finance. Titulární sponzor PSG končí, příspěvek firmy Baťa klub nespasí. Když se mrknete na stávající kádr, nenajdete moc důvodů myslet si, že Zlín nezopakuje účast v play out. Platí jedno: Nejtěžší nebyly předchozí tři sezony, v nichž tým lopotně honil ztrátu z úvodu. Mezní ročník pro celý hokej v Baťově městě se rozjede od září. A Hosták není kouzelník.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud