Michal Kvasnica
26. listopadu 2021 • 20:18

Baráž: Wales poznal výhodu nasazeného, Čechy mohou mrzet vzájemné zápasy

Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

První dojmy z losu březnového play off o mistrovství světa 2022 v Kataru? Mohlo být líp o něco i mnohem hůř. Na případě Walesu se každopádně ukázalo, jak propastný rozdíl je mezi tím, když jste nasazení, či nikoli. Jinak řečeno: třetí příčka Čechů v kvalifikační skupině, který se uskuteční přesně za rok, nastolila Šilhavému mnohem trnitější cestu na šampionát. Rozhodně není nic předem ztraceno, ale nezvládnuté vzájemné zápasy v Cardiffu a v Praze teď mrzí dvojnásob.



Trenér Jaroslav Šilhavý upřímně přiznal, že míček v rukou losujícího Lothara Matthäuse tlačil očima mimo dosah Itálie a Portugalska. To se povedlo.

Nicméně je tu i protipól. A klidně bych se vsadil, že i ten v hlavách šéfů, realizačního týmu i samotných hráčů aspoň na vteřinku zahlodal.

Pokud by totiž Češi byli v pozici nasazeného Walesu, který odehraje semifinále s Rakouskem i případné finále se Skotskem, nebo Ukrajinou doma, šampionát v Kataru by byl blíž než nyní.

Na kdyby se samozřejmě nehraje, ale zpětně se ukázalo, jak obrovský rozdíl je být nasazený, či nikoli.

Vědí to i Italové a Portugalci, jeden z nich půjde z kola ven. Švýcaři se Srby, kteří vyhráli skupiny na úkor favoritů, se doma jen tiše usmívají.

Koutky stoprocentně cukají i Velšanům. Ti se Součkem a spol. uhráli čtyři body a zaslouženě před nimi opanovali druhou příčku.

Díky tomu teď mají dvojí výhodu: klíčové boje odehrají v Cardiffu, navíc proti kvalitativně srovnatelným celkům.

U sledování slavnostního aktu na rozdíl od Čechů mohli být úplně v klídku. Žádnou hrůzu už jim legendární Němec přisoudit nemohl.

Nelze se nevrátit ke slovům asistenta Jiřího Chytrého, jenž po posledním duelu s Estonskem, který dal razítko na třetí místo ve skupině, mluvil o postupu do baráže jako o splněné práci.

Vzbudilo to rozpaky. Přes Belgičany to nešlo, ale cílem mělo být připravit si co nejsnadnější cestu na turnaj.

A ta přes Švédy ve Friends Areně, tvrzi, kam na ně chodí padesát tisíc fanoušků a kde v roce 2021 všechno vyhráli (včetně duelu se Španělskem), fakt jednoduchá nebude ani bez vykartovaného Zlatana Ibrahimovice. Přičemž mohlo být i hůř...

Tak hodně štěstí. Až když vše klapne a Češi v březnu obě venkovní utkání vyhrají (k finále by nastoupili v Polsku, nebo Rusku), bude práce splněna.

Vstoupit do diskuse
4
Články odjinud


Články odjinud