Michal Šlesingr
30. listopadu 2021 • 12:00

Makula byla poměrně sebevědomá, kluci potřebují nuly. Překvapení nevidím

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG MICHALA ŠLESINGRA | Máme za sebou první kolo Světového poháru a z českého pohledu se na to dívá moc hezky. Ale na druhou stranu je třeba to dělit na dvě části. U holek to je velice vydařený start. Co se povedlo Makule (Markétě Davidové), je skvělé. Nicméně i ve sprintu potom holky, když se trefily, ukázaly, že dokážou myslet relativně vysoko a věřím, že by jim to mohlo posílit sebevědomí a chuť. Je tam kde brát a myslím, že si z toho odnesou další motivaci.



Co se kluků týče, byly tam slušné výkony, ať už Bimbase (Michala Krčmáře), tak i Kuby (Štvrteckého). Ale oni i ostatní se potřebují trefovat. Je tam zbytečně moc chyb a startovní pole je natolik silné a vyrovnané, že každá chyba je hrozně znát a bez nul to prostě nejde.

Když se ještě vrátím k tomu nejpříjemnějšímu, tedy výkonům Makuly. Tu bylo úžasné v individuálu sledovat a je super, že se jí to povedlo. Před tím jela testovací závod, kde zajela pěkný výsledek, ale nebylo to tak perfektní jako pak na svěťáku. A když se to potom podaří v náročnějších závodech, to znamená, že má Makula za sebou velmi slušnou přípravu, že se musela podařit a že můžeme myslet na to, že může zase promlouvat do těch nejvyšších pozic.

Přijde mi, že si je teď celkem jistá na střelnici. Když to porovnám s minulou sezonou, měl jsem z toho pocit, že tam střílela strašně dlouho. Markéta prostě pomaleji střílí, to asi všichni víme (úsměv). Teď je to jistější, trochu se i zrychlila. A ono se to nezdá, ale u čtyř položek, když dáte na každé pět vteřin, tak hned máte dvacet vteřin v závodu navíc, což je zbytečně moc.

Ještě nejspíš přijdou mladé Švédky

Přijde mi teď, že hned na prvních závodech byla Makula vcelku sebevědomá. Navíc tím, že se jí povedl první dlouhý závod takhle vynulovat, by si mohla potvrdit, že to umí, má na to a nemusí se bát pokračovat v trendu trošku rychlejšího střílení, než předváděla minulou sezonu. A zase jí to přidá nějaké vteřinky k dobru.

Kromě Lucky (Charvátové), jež si to odbouchla, se nám pak ve sprintu tři holky poskládaly do dvacítky a vlastně i Vinky (Tereza Vinklárková) si tam sáhla na pro ni skvělý výsledek a brala body. Takže všechny tyhle holky mě velice potěšily.

V dlouhém zase běžecky na trati šla pěkně Luca. Bohužel si to na poslední položce odpráskla, ale to je v tomhle trošku loterie. Ve chvíli, kdy se trefí, má fyzicky na to, aby na trati ze sebe vyždímala, co je potřeba. Takže tam je to otázka, kdy se to sejde. V ležkách mi přišla Lucka jistější a i to se počítá. Doufejme, že se v tom bude postupně zlepšovat a i sebedůvěra pak přijde. Ještě má na to do vrcholu sezony trochu času.

Klukům se bohužel zatím úplně nedaří prodat to, co zvládají v tréninku. Kuba tam dal kolo vleže. Jedno kolo za sprint si řeknete, že je slušný střelecký výkon. Ale ono dostat se do top třicítky není v tuhle chvíli, kdy je startovní pole takhle našlapané, úplně snadné. Chtělo by to prostě nuly, s nimi tam můžou být a pomůže to i psychicky. Každé trestné kolečko, byť třeba jen jedno, vás řadí už do průměru pole a je o to náročnější závod dokončit s pěkným výsledkem.

Samozřejmě naši kluci chtějí být co nejvýš, k čemuž však potřebují nuly. V tréninku to umí, musí zapracovat na tom, aby to dokázali prodat v závodech. Je to prostě i o hlavě a věřím, že to zvládnou, že se tam dokopou.

Když se vzdálím z českých vod, je to asi dost podobné jako v minulé sezoně. Nějaké extra překvapení, ať v pozitivním slova smyslu, nebo že by si člověk řekl: Co ten tam dělá?, jsem asi nezaregistroval. V podstatě u kluků kromě Japonce Kobonokiho, který si tam vystřílel nuličku a dostal se do desítky (9. příčka v individuálním závodu), kluci, kteří byli vepředu, mají potenciál být tam i dál. Ale že by tam bylo něco jako loni, kde se nám objevil Laegreid… Toho jsme do té doby neznali, a on vlítnul do svěťáků a poměrně tam začal řádit. Takovéhle překvapení tam letos nevidím.

U holek to bude dost podobné, zatím tam jiné nepromluvily, ale myslím, že tam ještě nejspíš přijdou nějaké mladé Švédky. Tiril Eckhoffové (poslední vítězce Velkého křišťálového glóbu) sice start úplně nevyšel, ale tam se nemusíme bát, že by se nezvedla. To, že se jí nepovedl začátek, žádnou roli nehraje. I těm nejlepším se stane, že se jim to někdy nepovede.

Nedělal bych po prvních dvou závodech závěry. A nejen po prvním kole, ale ani první trimestr nám toho asi ještě tolik neřekne o tom, jak se dokážou naladit na vrchol sezony, kterým jsou v únoru olympijské hry.

Žebříčky

Celkové pořadí

ŽENY
1. DAVIDOVÁ 86 bodů
2. Alimbekavová (Běl.) 86
3. Röiselandová (Nor.) 79

26. PUSKARČÍKOVÁ 30
34. JISLOVÁ 23
45. VINKLÁRKOVÁ 12
47. CHARVÁTOVÁ 8

MUŽI
1. Bö J. T. (Nor.) 88
2. Desthieux (Fr.) 88
3. Bö T. (Nor.) 83

36. KRČMÁŘ 20
41. ŠTVRTECKÝ 14

Vytrvalostní závody

ŽENY
1. DAVIDOVÁ 60
2. Hauserová (Rak.) 54
3. Hermannová (Něm.) 48

33. CHARVÁTOVÁ 8

MUŽI
1. Laegreid (Nor.) 60
2. Bö T. (Nor.) 54
3. Desthieux (Fr.) 48

Sprinty

ŽENY
1. Öbergová H. (Švéd.) 60
2. Chevalierová-Bouchetová (Fr.) 54
3. Röiselandová (Nor.) 48

11. PUSKARČÍKOVÁ 30
15. DAVIDOVÁ 26
18. JISLOVÁ 23
29. VINKLÁRKOVÁ 12

MUŽI
1. Samuelsson (Švéd.) 60
2. Christiansen (Nor.) 54
3. Bö J. T. (Nor.) 48

27. ŠTVRTECKÝ 14

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud