Miroslav Horák
10. dubna 2018 • 21:28

Razítko z Vysočiny. Jágrovo suverénní Kladno má na extraligu!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Svůj první zápas v Jihlavě nezvládli, ze všeho byli vyjukaní, byli všude a nikde. Kladenští hokejisté. Od plonkového vstupu do extraligové prolínačky ušli pořádný kus cesty. Po sedmi odehraných kolech z dvanácti je to jasné a nezpochybnitelné. Jágrův tým baží po extralize! Má na ni. Suše. Další důkaz padl v úterním večeru na Horáckém stadionu v Jihlavě.



Nejde ani tak o výhru 2:0 nad stávajícím příslušníkem elitní společnosti, jako spíš o cestu, po které se Rytíři valí. Kdejaké vítězství může přijít po souhře okolností, s přispěním náhody. Jenže takhle to na Vysočině neprobíhalo.

Dukla, která v sezoně dokázala zahnat do kouta mnohem dražší a ambicióznější týmy, s otevřenou pusou hleděla na sebevědomý a kompaktní projev sehrané kladenské party. Tenhle tým od prvního do posledního hráče ví přesně, co kdy a jak zahrát, každý má přesně nastavenou roli, kterou dodržuje. Někdo je od palby, jiný na černou práci, ale všichni unisono nechávají na bojišti všechno.

Precizní obrana v čele s gólmanem Cikánkem, dostatečně agresivní beci, schopní rychle přepnout a rozjet nepříjemný brejk. Puk lítá z hole na hůl, drtivá většina rozhodnutí kladenských hráčů je správná. Žádný upocený zanďour, nýbrž sympatická aktivita zdobí středočeský klub. Za poslední měsíc zaznamenal obrovský pokrok. Přitom jde pořád o hráče, o které nebyl dosud v extralize valný zájem. A ti už nejsou vyrovnaným rivalem Jihlavy či Litvínova, jsou dokonce lepší. Tahle družina nemá hvězdná jména, ale obrovský společný motor.

Baráž rozhoduje hlava, psychika a ta kladenská je perfektně nastavená, výborně vyladěná.

Kladnu sedí, že Jaromír Jágr není fit a nemůže hrát. Je to podobný efekt jako v Třinci, který se semknul poté, co ze sestavy nadobro vypadl s poraněným ramenem kanonýr Martin Růžička. Odpadla nervozita a respekt z přítomnosti legendy na ledě.

Kladnu sedí, když legenda ze střídačky dává hráčům užitečné rady, povzbuzuje. Je to lepší než občasné a z logiky věci vyplývající vyčítavé pohledy, které by méně slavným hráčům adresoval JJ68 přímo z ledu.

Kladnu hodně sedlo Jágrovo vyjádření o tom, že v případě postupu do nejvyšší soutěže zůstane tým pohromadě. To je klíčová věc. V minulosti se nejednou stalo, že hlava hráče dumala, zda se má v baráži snažit na plné pecky, když si postupem do extraligy podepíše svůj odchod z klubu a místo něj nastoupí nakoupený zavedenější plejer.

Samozřejmě, že Rytířům přijdou těžší časy. Čím blíž bude konec programu baráže, tím se zvýší obava ze splnění velkého cíle. Strach z blízkosti postupu. I tady se bude hodit každá Jágrova rada.

Ale podceňované Kladno rozhodně má na extraligu. Lépe řečeno, Kladno má na vstupenku do extraligy. Pak už je to zase o jiné práci, jiný příběh.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud