Miroslav Horák
9. května 2022 • 11:49

Chlapík doplatil (i) na paradox. Čím horší sezona, tím větší šance na MS

Vstoupit do diskuse
5
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to zvláštní. O Petru Holíkovi se často říká, že s valným úspěchem může hrát pouze domácí extraligu. Že na některou z elitních mezinárodních soutěží to zkrátka není. A pak přijde světem zcestovalý finský kouč a brněnskému útočníkovi věnuje premiérové mistrovství světa. Ano, nominace Kariho Jalonena, utvořená po dohodě s asistenty a generálním manažerem Petrem Nedvědem leckoho zarazila. Holíkem (na osmý pokus se dočkal) například, nicméně největším tématem je suverénně absence Filipa Chlapíka v konečném výběru. V mých očích nejde o šokující rozhodnutí, ale poměrně očekávané.



Asi se shodneme, že na hráčském trhu má 24letý plejer mnohem vyšší cenu než řada jiných hráčů, kteří v konečném výběru zůstali. Vyšší než například karlovarské duo Jiří Černoch – Jakub Flek či plzeňský Petr Kodýtek nebo právě zmíněný Holík. Ale našli bychom i další.

Kari Jalonen dal nominací najevo, že tvoří tým z různých druhů součástek, které do sebe zapadají. Lépe řečeno, které podle něj do sebe zapadnou tak, že vytvoří dobře sladěný stroj bez vedlejších neduhů.

Sparťanská ofenzivní mašina prožila životní ročník, do velké míry díky svému přičinění. Ovšem nejen díky svému. To je třeba podtrhnout. Radši dvakrát. Chlapík nového reprezentačního kouče zkrátka nepřesvědčil. Nepřesvědčil jej natolik, aby mu svěřil pozici ve dvou elitních útocích. Ani ve třetím případně.

Musím uznat, že tady jsem lehce zaražený. Nečekal jsem, že Jalonen naváže na zakořeněný český obyčej, kdy stavitel národního týmu obvykle nenabírá dostupné nejschopnější hráče v jakési domněnce, podle níž se elitní útočník (v klubu) nehodí do čtvrtého útoku reprezentace.

Sparta - České Budějovice: V přesilové hře nadvakrát vyrovnal Chlapík, 2:2
Video se připravuje ...

Sám přiznal, že se mu Chlapík nevešel do přesilovky a jinou roli mu dávat nemíní. Takovou, v níž se celou sezonu neocitl. V porovnání s klubovým vytížením by šlo v Tampere o drobky, jakkoliv je ošemetné se takto bavit v případě reprezentace. A tak ho prostě vyškrtnul. Třebaže se ví, že v minulých letech v zámoří pražský rodák jinou pozici prakticky nezastával.

Je na místě zmínit, že z nominačního hlediska to měl Chlapík o dost složitější než Černoch a spol., kteří Jalonenovo vnímáni hokeje absorbovali od samého počátku přípravy. Vzhledem k rychlému konci v play off nabrali klíčový náskok na později přiřazené.

Navíc, a to je důležité zdůraznit, v Chlapíkovi ještě doznívala frustrace z prohraného extraligového finále proti Třinci a nejspíš i z vlastních výkonů, kdy se v titulovém boji lámal chleba.

Faktem je, že nikdy není snadné během pár dnů v hlavě přešaltovat, vstřebat naštvání a v pár utkáních úplně jiného souboru prokázat, že na MS jednoznačně patříte. Navíc, když se ze zámoří slétávají renomovaní konkurenti, kteří mají zkrátka přednost.

Tady platí, že buď trenérovu důvěru máte, anebo ne.

Paradoxní je, že kdyby „Černochové“ odjeli přesvědčovat Jalonena poprvé až do Stockholmu, s velkou pravděpodobností by jim v těchto dnech začalo léto – nestihli by si nový herní systém osvojit a náležitě se prodat. Takhle mají paradoxně větší šanci účasti na MS méně úspěšní hráči z ještě méně úspěšných klubů. Ano, z finalistů extraligy nejede na šampionát jediný útočník!

Nicméně, skutečně velcí hráči i v kalupu své šéfy přesvědčit zvládnou, Filip Chlapík je teprve na cestě stát se pro reprezentaci nepostradatelným.

Od Hertla , Vrány , Simona, ale i od Stránského či Zohorny Jalonen potřebuje ve Finsku takový výkon, aby si na Chlapíka nikdo ani nevzpomněl.

Vstoupit do diskuse
5
Články odjinud


Články odjinud