Ondřej Kuchař
13. prosince 2017 • 23:09

Takhle pálí Růža! Třinecký snajpr zamotal Jandačovi hlavu s olympiádou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dejte mi to na pecku z první. Hezky doleva. Tam, kde to mám rád. A? Běžte se radovat! Takhle klidně mohl znít pokyn Martina Růžička ke spoluhráčům. Levý kruh. To je jeho místo, jeho parketa. Ví to o něm všichni. Určitě to věděli i Finové. Ale tohle prostě nejde bránit. Takového střelce reprezentace nemá a potřebuje ho.



Byl jako vždycky skromný. Dotazy novinářů na životní večer odbýval s tím, že vůbec nejde o něj, ale o celý tým. Dobře si byl ale vědom, jak mimořádný zápas zažil. Dát v národním dresu čistý hattrick?  Na domácím ledě a před vyprodanou O2 arenou? Prakticky sám otočit zápas? Výjimečné.

Martin Růžička je prostě střelec, jakých Česko příliš mnoho nenabízí. V reprezentaci už se v minulosti několikrát objevil. Nikdy ale nepřesvědčil. Ve 44 zápasech dokázal nastřílet pouhé čtyři branky. Žádná sláva. Spíš naopak pořádná bída a trápení.

Nedostal totiž prostor. Růžička je hráč, kterého buď trenér vezme s tím, že bude hrát v prvních dvou lajnách, bude mít maximální možný čas na přesilovce a bude cítit důvěru svého nadřízeného. Ale utopit ho ve čtvrté pětce s deseti minutami ice timu? Nesmysl. Pro tohle on není.

Růžička se vrátil do reprezentace a hattrickem sestřelil Finy. Takový návrat jsem nečekal, přiznává
Video se připravuje ...

Když se na nominační tiskové konferenci novináři dotazovali Josefa Jandače, zda má Martin Růžička šanci vybojovat si nominaci do Pchjongčchangu, zatvářil se všelijak a přiznal, že ho ve svých plánech donedávna vůbec neměl. Zdůraznil, že se v naroďáku nikdy pořádně neprosadil. Totéž v KHL. Body sbírá téměř výhradně v Třinci. Středeční večer však mnohé změnil.

Růža dostal šanci a chytnul ji. Mezinárodní scénou otřískanému mančaftu nemusí vonět jeho časté prodlužování si střídání, klepání si hokejkou o led, vyčítavé pohledy, pokud puk nedostane, jak potřebuje. Takového borce ale v týmu chcete mít. Je vítězným typem, jako málokdo jiný. Prohry z duše nenávidí.

V nadcházejících dvou zápasech Channel One Cupu bude Růžička pod ještě větším tlakem a očekáváními. Laťku nasadil hodně vysoko, upletl si na sebe pořádně hutný střelecký bič. Pokud však proti Kanadě a Švédsku herně obstojí a třeba přidá i nějaký další bod, Josef Jandač bude mít hodně zamotanou hlavu s tím, jak naložit se svými plány a koho v zápisníčku škrtnout.

Po první třetině jsme si neřekli nic hezkého, přiznává Jandač
Video se připravuje ...

Po první třetině si vzal slovo Martin Erat, komentoval Furch hrozivý vstup do utkání
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud