Ondřej Kuchař
11. září 2018 • 11:43

Hokejová televizní (r)evoluce: O2 sází na inovace a show, ČT na tradici

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když hokej, tak Česká televize. Takhle rovnice v tuzemsku platila pro nejvyšší soutěž více než 60 let. Počínaje novou sezonou je však s vládou tohoto hegemona konec. Do rybníčku vplula štika v podobě O₂ TV. A plánuje ostrou řež. Zbraně? Multidimenze, množství kamer nebo sledování zápasu z pohledu rozhodčího. Divák však musí zaplatit. „Ukážeme mu to, co na ČT neuvidí,“ kasá se ředitel televize Marek Kindernay. Technologie vyzývá tradici. Koho zvolíte vy?



Když v dubnu O₂ TV oznámila převzetí žezla vlády nad českým hokejovým éterem, očekával jsem uragán. Honosná studia, top jména, další pořady. Místo toho ale chod turbín poklesnul. Kyslíkáři zvolili cestu jinakosti. Chtějí se odlišit od ČT, nemít s ní nic společného. Oslovili Roberta Zárubu i Michala Dusíka, ale dostali košem. Mašli si z toho však nehodili.

Vsadili na jinou kartu. Technika, zábava a show. Jejich inovace můžou být na zdejší poměry něčím nevídaným.

Česká televize se v posledních letech snažila působit dojmem, že už se nemá kam posouvat. Hlavní prvky byly roky stejné. V tomto směru přichází od O₂ progres. Osobně se hodně těším na zapojení dalších kamer a také ruchových mikrofonů. Pokud sledujete NHL, víte, že právě díky nim je u přijímače požitek z utkání nesrovnatelný.

Nový dravec chce působit více free, uvolněným dojmem. Hyperkorektní vyjadřování nečekejte. Místo toho spíše prořízlejší jazyk, větší bžundu. Nic extra škrobeného. Vždyť také Jiří Tlustý z pozice experta přiznal, že na jazykové kurzy opravdu chodit nebude a vzory hledá spíše v Americe. Vzpomněl například Dona Cherryho, extravagantního komentátora ostrého jako břitva.

ANKETA před sezonou: Jak se těší hokejisté na start extraligy?
Video se připravuje ...

Přesně touhle cestou chce nový hráč jít. Nemá za cíl vyrovnat se ČT sport. Chce, ať jí zaběhnutá značka brzo čučí na záda. Nehledá inspiraci tady, kouká za moře do NHL. Opisuje trendy.

Na druhou stranu ani Česká televize se však konkurence tak moc bát nemusí. Odliv diváctva se očekávat nedá. Konkurence ji může dost posunout, probrat z hibernace.

Jste fajnšmekři, kteří si libují v pitvání herních situací elektronickou tužkou? Nedáte dopustit na Roberta Zárubu? Nechce se vám kupovat placený kanál nebo prostě jen nemáte rádi změny? Pak sáhnete po veřejnoprávní televizi, O2 nepotřebujete.

Kdo bude mít nakonec navrch? První možnost srovnání bude už o následujícím víkendu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud