Ondřej Kuchař
28. února 2019 • 09:41

Kruppova Sparta: tichá domácnost, zlepšený výkon a fenomén Hlinka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl to poněkud zvláštní večer. Přinesl ale spoustu zajímavého: Bojkot fanoušků Sparty, comeback veterána Jaroslava Hlinky nebo Petra Vránu v roli soupeře Pražanů poprvé od výměny. K tomu všemu se hrál i dobrý hokej. A překvapivě hlavně ze strany domácí družiny Uweho Kruppa. Pomohla legenda? Či šlo jen o další chvilkový záchvěv?



Kdo čekal bouřlivé přivítání klubové ikony, dočkal se až ve druhé třetině. Před tou první totiž kotel Sparty opustil svá místa a celou dvacetiminutovku strávil na chodbě O2 areny. Napříč sektorem roztáhli transparent s nápisem „Toto není hodno Sparty! Bojujte za ni!“. Protestovali proti výsledkům i hře týmu.

Znovu musím napsat, že bojkotu fanoušků rozumím. Jen možná mohl přijít dřív než v rozhodující fází sezony, kdy se pár kol před finišem láme. Příznivci Pražanů jsou pro mě těmi nejtrpělivějšími v republice. Jejich stávka byla kultivovaná. Na hráče nepískali, nenadávali jim. Prostě odešli, svůj názor tím dali najevo ještě silněji. Před druhou částí se vrátili a jali se vítání Jaroslava Hlinky.

Přiznám se, že jsem byl k zařazení 42letého veterána zpět do sestavy Sparty skeptický. Klub sleduji podrobně, a už v minulé sezoně měl zkušený útočník velké problémy. Nestačil hlavně rychlostně. Za celý rok jen dva góly a v kolonce plus/minus byl na tristních −16. V tomto ohledu byl nejhorší z celého kádru. Na několik duelů byl mimo sestavu, nevešel se do ní.

Příště to snad bude lepší, věří Hlinka. Jak hráči Sparty vnímali bojkot fanoušků?
Video se připravuje ...

Jenže světe, div se. Včera proti Ocelářům ukázal, že i v pokročilém věku může být pro tým přínosem. Jasně, na dynamice nic nezískal, ale oproti ostatním jste si nevšimli, že by v něčem zaostával. Naopak ho stále zdobí přehled a dovednost nečekané, přesné nahrávky. Vidět ho, jak zase posílá žábu přes půl třetiny neomylně na hůl spoluhráče… Vážně paráda.

Jeho největší aktivum pro mě ale spočívá ve vlivu na kabinu. Už měsíc s týmem trénuje. Péruje mlaďochy, předává zkušenosti, ale také klid. Právě ten potřebuje Sparta v posledních kolech ze všeho nejvíc. Že jí ho dodává, vidíte na první dobrou. „Kabinu umí řídit, má obrovský respekt všech hráčů. Co řekne, to platí. Všechny si umí srovnat, poradí mladým. Vážně super,“ usmíval se po utkání parťák Lukáš Klimek, který s Hlinkou nastoupil v jedné lajně.

Sám bývalý kapitán po zápase i přes prohru rozdával úsměvy. Byl šťastný, že mohl znovu obléct rudý dres s eskem na prsou. Těšil ho i týmový výkon, nejlepší za poslední týdny. I díky „Hlínovi“ může Sparta play off urvat. Má to ve vlastních rukách.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud