Ondřej Škvor
9. ledna 2015 • 12:30

Hušbauer to musí zkusit. Ale Sparta si na 100 milionů zřejmě nepřijde

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je vždycky dobře, když se o nějakého českého fotbalistu hlásí tým ze špičkové soutěže. O záložníka Josefa Hušbauera má zájem italské Cagliari, a to i po odchodu trenéra Zdeňka Zemana. Pokud to klapne, dostane Sparta za roční hostování milion euro (necelých 28 milionů korun). A když Cagliari uplatní opci, přijde si český mistr na dalších 2,5 až 3 miliony euro. Celkem tedy téměř sto milionů korun. Na tuhle dobu za českého hráče báječné peníze.



Hušbauer navíc odchází ve vhodném fotbalovém věku. V březnu oslaví pětadvacet let a zkušenost českých hráčů ukazuje, že ti, kteří odcházeli podobně staří, se prosazovali častěji než teenageři či čerstvě dvacetiletí.

Další okolnosti ale už tak příznivé nejsou a spíš se obávám, že Sparta na sto milionů nedosáhne. Vážně bych mu Hušbauerovi přál, protože je to sympaťák, ale v Serii A se těžko prosadí.

Důvody vidím dva.

První, záložník prožil báječnou minulou sezonu, ale v té probíhající se kvůli zranění neprosadil. Jeho forma není taková, aby ve spojení s přechodem do výrazně kvalitnější soutěže zabral hned zkraje a zapadl do týmu, který už začal jarní sezonu. Ale třeba mu nahraje, že Cagliari se trápí, naposledy při debutu trenéra Gianfranka Zoly lehlo 0:5 v Palermu.

Druhý důvod, bohužel podstatnější, je ten, že Hušbauer nevyniká rychlostně. Přitom právě rychlost se v současném fotbale stává (spíš už stala) nejdůležitějším předpokladem úspěchu.

Jinými slovy, Hušbauer nebude mít na svůj fotbal čas. Ukázalo se to i v loňských reprezentačních zápasech proti slabším soupeřům, Serie A to jenom podtrhne. Bude spíš paběrkovat a za rok, možná dříve, se do Sparty vrátí.

Ale Hušbauer to zkusit musí, opak by byl projevem slabosti a malé sebedůvěry. I Sparta dělá dobře – hráče umí nahradit, a i když to nevyjde, tratit nebude.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud