Ondřej Škvor
4. prosince 2015 • 13:57

Utíká Vrba od reprezentace? Ne, kouč chce být ve větším zápřahu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Možná to tak dopadne, možná ne, ale jedno je jisté – to, že po EURO opustí reprezentaci, Pavel Vrba hodně silně zvažuje. Co si o tom myslet? Především záleží na pohnutkách, které se Vrbovi honí hlavou. Určitě jich bude víc a v konečném důsledku se každá z nich různou měrou pod rozhodnutí podepíše. Jde o to, která bude převažovat.



První - profesní. Pokud jednapadesátiletý trenér kouká po dveřích s velkým náskokem proto, že osm, devět zápasů ročně mu prostě přijde málo a cítí, že ve svém věku a při svých schopnostech zatím patří na klubovou lavičku, nota bene v zahraničí, je to úplně v pořádku a profesně zcela pochopitelné. Sice se dá namítnout, že tohle přece dopředu věděl, jenže vědět a zažít, to je pořád rozdíl. Než aby se trápil, je lepší odejít.

Druhá - finanční. Jestliže pomýšlí na odchod hlavně proto, že jinde platí násobně víc, je to taky pochopitelné, ale už to trochu zamrzí. Přece jenom, odejít v půlce angažmá od národního týmu kvůli penězům, to je takové, no, upocené. Zvlášť, kdyby to mělo být do arabského světa, kde fotbal zaostává.

Třetí - perspektivní. Český národní tým spíš slábne a hlavně, soupeři v kvalifikaci o mistrovství světa v čele s Německem dávají o hodně menší naději na postup než v případě EURO. Přímo postupuje jenom jeden, a to bude Německo, nebo Německo. Je to skoro až neslušné tenhle pohled trenérovi podsouvat, protože takový přístup by byl zbabělý. Ale je dobře přemýšlet o různých variantách.

Ve druhém i třetím případě by se Vrba na reprezentační lavičku v budoucnu vracel s obtížemi a s minusem na úvod. Za sebe, i na základě indicií, která získal deník Sport, věřím, že správně je první pohnutka. Tedy odchod kvůli fotbalu jako takovému, kvůli většímu vytížení, profesnímu růstu. Vždyť na klubové lavičce coby hlavní trenér strávil pouze devět let.

Určitě mu i v tomto případě někdo bude vyčítat, že přicházel jako spasitel, a přesto místo prvního trenéra země náhle opouští. Nesouhlasím. Tohle není ohrožení státu, neprchá generál nebo prezident v době války, je to jenom zajímavá událost v oboru jménem fotbal.

To nic nemění na tom, že by to byla škoda. Národní tým sice pod Vrbou herně nezářil, jenže výsledkově v těch důležitých zápasech ano. Trenér potvrdil klubovou tendenci, že přitahuje úspěch. To se počítá, co do prestiže i co do peněz. Můžeme se bavit o tom, že postoupit na EURO o čtyřiadvaceti týmech dokáže kdekdo, ale poptejte se v Nizozemsku, co si o tom myslí.

Že to znamená komplikaci, je jistá věc. Najít náhradu přinese pořádné potíže, žádný zjevný nástupce není vidět. To je záležitost Miroslava Pelty.

Pokud nepřeváží dojem, že Vrba odchází za penězi nebo neutíká před soupeři, může se začas na reprezentační lavičku vrátit. Silnější a zkušenější, fotbalově i lidsky. Protože trenér, a ten reprezentační zvlášť, to není jenom taktika na hřišti. Tam je zdatný, mimo trávník má slabiny.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud