4. prosince 2015 • 10:12

Pelta o možném konci Vrby: Má vysokou cenu, teď chceme uspět na EURO

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenér české reprezentace Pavel Vrba podle informací deníku Sport uvažuje o tom, že po EURO 2016 národní tým opustí. Důvod? Spíš než o jednu pohnutku jde o kombinaci většího počtu faktorů. Předseda FAČR Miroslav Pelta by každopádně úspěšného trenéra viděl odcházet jen velmi nerad.



Pelta hrozbu předčasného odchodu zkušeného trenéra ve vyjádření pro Sport nepotvrdil, ovšem ani nevyvrátil. „Trenér Pavel Vrba má po úspěšné kvalifikaci na EURO vysokou cenu na fotbalovém trhu a je možné, že může mít různé nabídky,“ uznal.

„Nicméně v současné době je na základě platné smlouvy trenérem českého reprezentačního týmu a naším společným cílem je co nejlépe uspět na ME. Ostatní záležitosti nyní nejsou na pořadu dne a ani předmětem diskusí,“ doplnil Pelta.

Vrba má sice s reprezentací uzavřenou smlouvu až do MS 2018 v Rusku, případnému odchodu by ale Pelta nejspíš zabránit ani tak nedokázal. Z jednoduchého důvodu. Podle několika na sobě nezávislých zdrojů Sportu je v kontraktu klauzule, podle níž je za určitých podmínek Vrba volný. Mluví se o částce 400 tisíc eur, tedy něco přes deset milionů korun.

Proč vůbec Vrba o konci přemýšlí? K hlavním důvodům může patřit chuť k návratu ke klubové práci. Vrba se nikdy netajil tím, že mu schází režim každodenní praxe na hřišti. S národním týmem měl sice v průběhu podzimu tři reprezentační akce, ovšem od poloviny listopadu až do konce března se může věnovat jen záležitostem mimo praxi na hřišti. Je logické, kdyby jej menší vytížení neuspokojovalo. Navíc před nástupem do funkce pracoval na ligové úrovni necelých deset let, takže se ještě nemusel cítit „vyhořelý“.

Titulní strana pátečního vydání deníku Sport Titulní strana pátečního vydání deníku SportFoto Sport
Podle lidí z jeho okolí mu také vadí příliš zdlouhavá cesta k prosazení vlastních nápadů. V Plzni byl zvyklý, že vše, co potřeboval, řešil s přímým nadřízeným, generálním ředitelem Adolfem Šádkem. Na Strahově to tak jednoduché není. Mimo jiné i proto, že ne všichni přemýšlejí stejným směrem. Tohle přesvědčování, zmíněná nejednota a vlastní zájmy určitých skupin mu ubírají energii.

Vrba je ambiciózní a ví, že má zřejmě ideální možnost na atraktivnější angažmá v cizině. Postupem na EURO 2016 si splnil svůj cíl, teď se chystá na turnaji ve Francii překvapit. Zároveň je zřejmé, že příští kvalifikace – na mistrovství světa v Rusku – bude ještě náročnější než ta předchozí, jelikož z ní přímo postoupí pouze jeden (druhý má možnost baráže) a na první příčku je ve skupině jasným super favoritem Německo.

Současný kádr, navzdory postupu, má navíc své evidentní limity a pod Vrbou se v předchozí kvalifikaci přiblížil svému aktuálnímu maximu. Pakliže by příští kvalifikace neskončila úspěchem, mohl by zájem opadnout.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud