Ondřej Škvor
15. srpna 2018 • 15:20

Slavii v Kyjevě skutečně porazil Surkis. Ten v její hlavě

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slavia končí v Lize mistrů a může za to Surkis. Především Grigorij, ten ošklivý pan místopředseda UEFA, který tu loni na valné hromadě rusky vyhrožoval normalizací. Měl totiž osobní zájem, aby klub jeho bratra Igora postoupil před Slavii a přiblížil se těžkým milionům a prestiži. Proto si ošetřil sudí, především v odvetě ty polské, aby červenobílé řízla. Takhle to vidí Slavia v čele s Jaroslavem Tvrdíkem.



Já to vidím jinak. Slavia si za to může sama a důvody je potřeba hledat jinde, i když i na toho Surkise dojde. Rozdělil bych je na sportovní a psychologické.

Sportovní. Úvodem, je fér říct, že Slavia hraje dobře. Lidově řečeno, nějak to vypadá, dá se na to koukat, je vidět, co chce hrát, je vidět, že tomu hráči rozumějí a že pro to mají zápal. Jenže taky platí, že to pořád nestačí, respektive na Dynamo nestačilo. Soupeř byl rychlejší, sebevědomější, technicky zdatnější, zkušenější.

Nic na tom nemění ani to, že co do krásy by asi vyhrála Slavia. Především proto, že byla útočnější, zase lidově – víc chtěla hrát fotbal, nabídla víc zábavy. Ale kdybychom zkoumali, kdo v dvojzápase víc splnil svůj plán, tak to určitě platí pro Dynamo. A už je druhotné, že to byl plán méně šmrncovní než ten slávistický – nechat hrát soupeře a vyčkávat na šanci, občasný presink a dobré standardky. Splnil ho s přehledem a nikdy během celého dvojzápasu nebyl v kritické situaci.

Psychologický. A to je ten Surkis. Můžu se plést, ale přišlo mi, že ta křivda se do slávistických hlav nedostala až po (správně) neuznaném gólu, ale už dlouho před zápasem. Že slávisté přijeli do Kyjeva s přesvědčením: Tady to nejde, tady to je Surkisovic. Svědčí o tom poločasové chování ředitele Martina Kroba, člena představenstva Tomáše Syrovátky, trenéra Jindřicha Trpišovského či hráče Vladimíra Coufala, „gólový“ i pozápasový tweet nejvyššího Jaroslava Tvrdíka (který populisticky využil českého Surkisova renomé, ale neuvědomil si evropské důsledky svého chování), trenérovo chování na tiskovce po zápase, vulgární tweety člena představenstva Tomáše Buzka.

Prostě vše podle hesla: Stala se nám křivda, tady to prostě nešlo.

Jenže pravda je taková, že by to bývalo šlo. Ale to by Slavia musela být sportovně o něco výš. Přeju jí, aby se jí to podařilo, protože kráčí dobrým směrem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud