Patrik Czepiec
31. srpna 2023 • 12:00

Grossovi koně táhnou, ale... Má Sparta záložní plán? Sílu odhalí neúspěchy

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ PATRIKA CZEPIECE | Jasná šablona, ze které neuhýbá. Nový sparťanský kouč Pavel Gross nastolil od startu přípravy pevný řád. Žádné čachry se sestavou nebo obehrávání nových tváří. Trenér Pražanů vsadil na utužování vysněných vazeb, chce z nich těžit od startu sezony. Zdá se, jako by v létě na papír vypsal dvacet jmen v důkladně promyšleném pořadí a řekl si: „Takhle budeme hrát!“ A plán (zatím) nemění.



Tu a tam ze sestavy Sparty vypadne pár hráčů, běžná věc. Proti Berlínu chyběl z osobních důvodů Jan Buchtele, preventivně odpočívali Filip Chlapík s Aaronem Irvingem. Přesto tušíte, s jakým ansáblem Gross vyrukuje za dva týdny v úvodním kole proti Českým Budějovicím.

Letka Pavel Kousal – Roman Horák – Josh Kestner zapadla do sestavy jako tunový balvan, od začátku jim to lepí. Američan prokázal střelecký apetit, po dvou slabších sezonách v KHL a ve Finsku nabírá druhý dech. Před skvěle hrajícím triem naskakuje na led zkušená dvojka Vladimír Sobotka s Michalem Řepíkem, rostou každým zápasem.

Sekundovat jim po plném zotavení bude Filip Chlapík. Ten má patřit k nejlepším útočníkům ligy, kouč potvrdil, že se stihne vykurýrovat ještě před prvním ostrým mačem.

Třetí formaci diriguje další nová posila Jani Lajunen. Dosud potvrdil, že si místo ve třetí formaci zaslouží víc než české alternativy. I tak Spartu může mrzet, že pro méně exponovaný post na soupisce nevyprodukovala hráče z vlastních zdrojů. Fin své schopnosti nejlépe prodá v oslabení, je snaživý, neúnavně napadá rozehrávku soupeře. Třicet bodů neudělá, ale mohl by být platný.

Přesilovkové kombinace bude zase rozjíždět zadák Aaron Irving, toho času zraněný. Ani u něj nemá jít o vážnou patálii. Od levého mantinelu pálí jak z kanónu, jen seřídit mířidla…

ZIMÁK s Michalem Mikeskou: Retroliga? Veterány nemají mladí čím vystrnadit. Ale trend se mění
Video se připravuje ...

V popisu sparťanské hierarchie bychom mohli s klidem pokračovat. Kostra je určená, každý její obratel má své místo téměř od startu přípravy. O složení jiných extraligových mužstev v tuto chvíli stále polemizujete, namísto jmen píšete otazníky. Předpovídat podobu kádru Pražanů není vůbec složité. Nejenže víte, kdo bude hrát, ale také to, kam ho trenéři zařadí. Grossovi koně táhnou.

Výsledky z přípravné fáze to jasně dokazují. Šest utkání, šest výher. Přehrát Litoměřice nebo Liberec bez opor? Jasně, mávnete rukou. Zato úspěšný dvojzápas proti Eisbärenu už vypovídající hodnotu má.

Soupeř nasadil několik účastníků mistrovství světa. Kai Wissmann se v trénincích potkával s Davidem Pastrňákem, nechybělo moc, aby dostal povolávák do NHL. Zach Boychuk do ní nakouknul v sedmi sezonách, zapsal 127 startů. Porazit tyto borce znamená mít odpovídající kvalitu.    

Pražané šňůru výher nepřeceňují. Když se bavíte s Grossem, všimnete si výrazu starostlivého profesora, který bere zápasy pouze jako studijní materiál, seznamku s novými svěřenci. Bez emocí, bez potřeby rozbourávat tým, jaký si v hlavě načrtnul. Není důvod z vize uhýbat. V klidu jsou i hráči. Den D: 15. září. A pak každé další ligové kolo.

Jenže právě takto pevný koncept se může poměrně rychle proměnit v největší slabost Pražanů. Co bude, až na Spartu přijde krize? Plán B neexistuje, začne se vymýšlet za pochodu. Pokud se na tým z hlavního města nabalí série krachů, bude důležité nezmatkovat, nedělat unáhlené kroky, věřit promyšlené šabloně. To může být ošemetné, zvláště pak v silně ambiciózním prostředí.

Grossův rozjezd vzbuzuje ve Spartě naději. Realita se ovšem ukáže ve chvíli, kdy rozbalí svůj záchranný balíček.

HC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud