Pavel Bárta
11. července 2018 • 19:11

Pro Kováře se v NY Islanders otevřela po Tavaresově odchodu velká šance

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prožil pět úspěšných let na ruské frontě. Teď se chce Jan Kovář zkusit NHL. S New York Islanders uzavřel roční pakt, dál se zřejmě uvidí po sezoně. Každopádně klub z Long Islandu bez velkého rizika a poměrně lacino získal v osmadvacetiletém českém útočníkovi zkušeného univerzála, schopného nastoupit stejně tak v centru, jako na křídle, výborného střelce i nahrávače, navíc praváka, jenž může nastoupit v kterékoli formaci a zvládat všechny situace.



David Pastrňák popřál na Twitteru kamarádovi hodně štěstí a přisadil, že už nebude tím, kdo má nejhůř omotanou čepel hole v celé lize. Kdekdo si z trošku oplácaného Kováře utahuje, kolik kil bude muset ze svého metráku živé váhy shodit, aby neskončil v mdlobách už během tréninkového kempu. Taky porostu na tvářích a bradě se musí zbavit. Na to, zda jsou jeho podřízení řádně ostříháni a oholeni, je nový klubový boss Lou Lamoriello vysazený jak seržant ve vojenském přijímači. Když naposledy stavěl do latě celek Toronta, vylepaní hráči připomínali mariňáky.

Coby generální manažer nerozdával výkonnostní bonusy, zato umí postavit vyrovnanou jednotku bojovníků. New Jersey Devils pod jeho velením postoupili pětkrát do finále Stanley Cupu, z toho třikrát vyhráli. Jako šéf amerického výběru ukradl před dvaadvaceti lety Kanadě vítězství ve World Cupu. Islanders tápou delší dobu, ztráta Johna Tavarese je srazila zase o něco zpátky. Pod Lamoriellem půjdou znovu cestou postupného budování. Lety prověřené a zároveň poměrně lacino dostupné posily typu Jana Kováře je však můžou zušlechtit a uspíšit jejich vzestup.

Kolem píseckého rodáka zoceleného plzeňským hokejem kroužily kluby NHL už dřív. Usilovalo o něj Chicago, jenže marně. Kovář byl pod smlouvou v Magnitogorsku, a tedy nedostupný. V Rusku si vydělal zhruba stejně, ovšem tentokrát z dvoumilionového platu odevzdá polovinu na daních. Po pěti sezonách v KHL však má vyděláno. A hlavně už neměl kam se posunout dál.

Patrně poslední příležitost, jak se prosadit v NHL

S Plzní vyhrál extraligu, dvakrát získal Gagarinův pohár. V KHL a české soutěži sehrál dohromady k sedmi stovkám zápasů, dalších 111 startů přidal v české reprezentaci. Zaskvěl se na olympiádě v Koreji, kde si v šesti zápasech připsal pět bodů, pravidelně jezdil na světové šampionáty. Ten letošní v Dánsku byl po pěti letech první, jehož se nezúčastnil. Zámoří nutně nemusí pro hráče v jeho věku nutně znamenat splnění velkého snu. Kovář však má patrně poslední příležitost se prosadit v NHL a chce ji proměnit. Už proto, aby jednou třeba nelitoval, že to aspoň nezkusil.

O Kovářově skoku se jednalo několik měsíců. Kroužily kolem něj kanadské kluby, zájem projevilo taky Los Angeles, kam ho chtěl Ilja Kovalčuk. I to o něčem svědčí. Dražbu o jednoho z nejžádanějších volných centrů z Evropy nakonec zabodoval Lamoriello. Po Tavaresově odchodu do Toronta se Kovářovi v Islanders otevřela velká šance. Teď záleží, jak to zvládne.

Václav Prospal nebyl svého času závodník v short tracku, přesto v NHL sehrál přes 1100 zápasů. Současná liga rychlobruslení připomíná, což může být pro Kováře nevýhoda. Stejně tak se poukazuje na to, že si v KHL držel průměr jednoho bodu na zápas, na křídlech však měl Mozjakina a Zaripova. Jakmile druhý z nich odešel, jeho produktivita poklesla. Ovšem Kovář sám je schopen zvládnout spoustu věcí. Třeba se postavit na přesilovku vedle nastupující hvězdy Matthewa Barzala, který se má posunout do pozice prvního centra.

Jeho další perspektiva a postavení v týmu patřily k důvodům, proč se rozhodl zrovna pro Islanders. Odchází do ctižádostivého mužstva, ovšem bez přehnaných očekávání. Pro hráče jako on ideální místo. A to na rozjezd stačí.

Autorem rozhodujícího nájezdu byl útočník Jan Kovář
Autorem rozhodujícího nájezdu byl útočník Jan Kovář

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud