Pavel Bárta
23. ledna 2019 • 14:12

Krupp proti Brnu riskoval. Jeho záměr však nezvládli hlavně sparťané

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokej bývá v klíčových momentech o schopnosti překvapit chytrým tahem, vsadit ve vhodné situaci na toho správného hráče. Ne vždycky to vyjde. A podle toho se pak rozhodnutí hodnotí. Hodně sparťanských fanoušků se po zápase s Brnem zlobilo, jiní kroutili hlavou.



Uwe Krupp se čtrnáct minut před koncem rozhodl hrát vabank a předvedl málo vídanou věc. Vzal si oddechový čas a stáhnul brankáře Machovského. Pražanům se totiž za stavu 1:3 otevřela možnost hrát přesilovku pět na tři. Trenér se rozhodl ještě posílit útočnou vozbu a poslal tým na led v šesti, tedy v dvojnásobné přesile.

Jenže co se stalo: Martin Erat vyhrál vhazování, po něm si párkrát přistrčil puk nohou a přes celé kluziště poslal kotouč do prázdné sparťanské branky. Domácí se po tomhle záseku ze 46. minuty už nevzchopili, trefa zkušeného útočníka Komety stanovila konečné skóre 1:4. Vymalováno, hotovo.

Kruppův záměr mohl vypadat jako zbytečné riziko. Do konce daleko, Kometa neměla co ztratit. I kdyby Erat mířil vedle, nepískalo by se zakázané uvolnění. Ovšem byla to Sparta, kdo potřeboval vstřelit kontaktní gól, aby s výsledkem ještě mohla něco udělat. Její trenér prokázal povahu hráče. Našel v sobě dost odvahy, aby se o něco ještě pokusil. Třeba i nemožného.

Sparta - Kometa: Nevídané! Erat vyhrál buly a poslal puk do prázdné brány při hře šest na tři, 1:4
Video se připravuje ...

Vyčíst se dá Kruppovi dalo to, že špatně vyhodnotil a odhadl situaci, a pokud už do toho šel, mohl jinak rozdělit role. Pražané hráli celou dobu dopředu mizerně, v početní převaze obzvlášť. A zůstali u toho, i kdyby jich na led vyjelo najednou dvacet. Lukáš Pech, který se nejprve připomněl krásnou brankou z přihrávky průbojného Martina Rouska, neproměnil trestné střílení. Mohl podruhé v zápase vyrovnat, jenže nestalo se. To byla pro Spartu první rána. Další a definitivní přišla při selhání ve hře šest na tři.

Klimek prohrál vhazování s Eratem a po něm, stejně jako nejméně další dva spoluhráči včetně Pecha kolem víceméně přihlížel, co to brněnský útočník vlastně provádí. Patička, nárt, placírka, nához. Jeho trefa poslala sparťany do kytek. Krupp v danou chvíli svým svěřencům možná až moc věřil. Jeho záměr nedokázali realizovat. Co víc, ani se k tomu nedostali. Možná bylo od trenéra naivní myslet si, že se jim to povede. Kdyby však domácí situaci nějakým zázrakem zvládli situaci šikovněji než Erat a třeba dali gól na 2:3, bude jejich kouč oslavován jako géniální stratég. Takhle se za dané konstelace jeho odvážný tah ukázal jako možná zbytečný hazard.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud