Pavel Hartman
7. května 2017 • 13:00

Slavia fotbal nevyléčí. Lékařem může být jedině manažer odjinud a bankrot FAČR

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slavia chce očistit vedení českého fotbalu od podvodníků a korupčníků. Zní to hezky, chtělo by se tomu fandit, ale má to dva podstatné háčky. Zaprvé: český fotbal už mnohokrát prokázal, že není neformovatelný zevnitř. Zadruhé: Pelta, Berbr a spol. Slavii vadí, až když předsedu policie sebere a zavře ho do vazby.



Teď blíže k oběma bodům.

V roce 2004 vypukl v tuzemském fotbale obří korupční skandál. Celý národ se bavil odposlechy plných kapříků, hrušek, jablek. Mnohé hlášky zlidověly. Za všechny velké šíbry to však odskákal jediný – Ivan Horník. Spolu s ním trestu neunikly už jen menší ryby typu šéfa komise rozhodčích Milana Brabce.

Všichni ve fotbale byli pohoršení z korupční špíny a volali po očistě. V praxi to vypadalo tak, že Roman Berbr si mohl budovat skrz síť rozhodčích pyramidu moci, na jejímž vrchu stojí heslo: „Nikdo beze mě nevyhraje na valné hromadě volby.“ A to heslo opravdu platí.

Bodejť by ne, když okresy a kraje ovládli sudí, jejichž listiny se tvořily podle loajality k náčelníkovi. A celý systém, který přál poslušným, ztělesňoval na hřišti pojem nakloněná rovina. Kdo zaplatí nebo bude poslušný, pojede po ní nahoru. Kdo ne, čeká ho sešup dolů. I kdyby si pořídil do mužstva Neymara a na lavičku Guardiolu. Však to znáte. Na trávníku se tahle kultura pěstuje už od žákovských zápasů.

Pelta u soudu. Šéf českého fotbalu čekal na rozhodnutí o udělení vazby
Video se připravuje ...

Fotbal se postupně očistil tak, že zvolil Miroslava Peltu, jednoho ze symbolů korupčních časů, jehož věta - celý jaro bylo cinklý – baví lidi dodnes, za prvního muže asociace a Romana Berbra, který v řadách komunistické státní bezpečnosti bojoval proti vnějšímu nepříteli, za místopředsedu. Delegátům z fotbalových klubů, okresních a krajských svazů na tom nepřišlo nic divného. Pelta si přece hříchy mládí odpracoval, navíc nikdo neumí sehnat od sponzorů a státu víc peněz než on. A Berbr? Ten taky pracuje pro fotbal do roztrhání těla.

Jakým způsobem oba pracují, nad tím se nikdo nezamýšlel. Takhle je přece nastavená celá společnost, tak proč by měl být fotbal čistší?! Kdo to vidí jinak, je naivní hlupák neschopný adaptace na normální život.

Teď fotbalové prostředí volá po sebeočistě znova, čímž jen potvrzuje, že je patologicky nemocné. Nebo si myslíte, že podvodník může vyléčit podvodníka? Navíc když si ani neuvědomuje, že je podvodník, protože život bez šméček nikdy nepoznal.

Jablonec - Plzeň: Choreo pro Peltu! Jablonecký kotel mu poslal "pozdrav do vězení"
Video se připravuje ...

Kdepak, organizace s názvem FAČR a hnutí, které zaštiťuje, se není schopné samo změnit k lepšímu.

Slavia coby jeden z nejmocnějších hráčů na fotbalovém poli by s tím mohla hnout. Ale proč tedy její vlastník podepsal sponzorskou smlouvu na podporu reprezentace s Miroslavem Peltou? Tenkrát ještě čínskému majiteli nevadily Peltovy korupční vroubky a nevalná minulost jeho místopředsedy?

A pak tu máme Jaroslava Tvrdíka, což je také kontroverzní postavička novodobých českých dějin. Například do vedení státních českých aerolinií se dostal bez výběrového řízení, firma se pod jeho vedením propadla do značných ztrát a on kandidoval na titul trafikanta roku.

Kdo tedy může český fotbal zdůvěryhodnit a tím pádem vzkřísit? Správný recept dal Pavel Šedlbauer, šéf Teplic: „Výměna hlavy organizace nic nevyřeší. Ale kdyby přišel tvrdý manažer a šéf a vyměnil až do třetí úrovně celé vedení, tak potom by se mohlo skutečně něco pozitivního dít.“

K tomu jen malý dodatek: Chtělo by to tvrdého manažera odjinud než z fotbalu. A pomohlo by, kdyby státu došla trpělivost a odstřihl současnou fotbalovou asociaci od státních dotací. Nový manažer by mohl začít stavět novou českou fotbalovou pyramidu na zelené louce nekontaminované šméčkovým myšlením a všemocnou nakloněnou rovinou.

Škoda, že to je utopie.

Důvod Peltovy vazby? Ovlivňování svědků a pokračování v činosti
Video se připravuje ...

Peltův obhájce Šerák: Postup soudu je nestandardní, nemáme k dispozici spis
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud