Pavel Hartman
14. prosince 2021 • 15:30

Máme tu Ivánka dvojku. Fotbalová centrála v klidu, na hodnoty se nehraje

Vstoupit do diskuse
22
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? Petr Čtvrtníček už může psát další divadelní grotesku z českého fotbalového podsvětí. Vděčného materiálu má již teď dost. Zatím to vypadá, že bude moct v budoucnu přidat i trojku. Principy chování se totiž nemění.



Teď podrobněji.

Mafiánská chobotnice v prvním dílu Ivánka obětovala Ivana Horníka . Šíbr s knírkem byl označen za ztělesnění zla a demonstrativně potrestán za pluk nepotrestaných hříšníků. Kdo ví, co by se přihodilo, kdyby Horník promluvil…

Každopádně hříšníci, kteří zůstali ve fotbale, se o něj během trestu postarali. A pak mu umožnili návrat. Mimo jiné i v Jablonci, který vedl Miroslav Pelta , muž s památnou hláškou – celý jaro bylo cinklý, a současně boss v těžkém střetu zájmů, neboť zároveň seděl v čele asociace a šéfoval klubu. Ale v Česku to nic neznamená. I dosluhující premiér byl a je ve střetu zájmů. Tak co má být?

Pelta a spol. tedy mohli dál pokračovat v zajetém režimu. Většina domácí fotbalové rodiny si nepřála změnu. Jedni proto, že se báli, druzí proto, že věděli, že v civilizovaných kulisách by se ukázalo, že fotbal vůbec neumějí dělat.

A tak Ivánkovský český fotbal, který měl v erbu mafiánskou strukturu garantující, že o výsledcích zápasů nerozhodovaly výkony týmů a jednotlivých hráčů, nýbrž zásahy rozhodčích řízených přesnými notičkami od Náčelníka a jeho poddaných, nadále kvetl.

Rozhodčí měli jistotu, že pokud nenaskočí do ďábelského vlaku, zapískají si leda tak v pralesu. A kluby, od amatérských až po profesionální, se hroutily pod obavou, že pokud se sadomasochisticky nezapojí do Náčelníkovy pavučiny a nenechají se ničit jeho armádou, můžou zapomenout na tituly, na poháry nebo na záchranu. Což jim Náčelník množstvím důkazů v praxi připomínal.

Šmicer: Slavia má škraloup, ale uplácení nevěřím. Jestli ano, ať trestají jako Juventus
Video se připravuje ...

Fotbal dostal na základě policejních odposlechů šanci se vzpamatovat a nastavit nové pořádky. Jenže zdeformované myšlení komunity naopak demokraticky hlasovalo pro pokračování podvodného systému. Byť moderní fotbalový svět ve stejném období dumal, jak vnést ještě větší spravedlnost na hřiště. A tak se na stadionech objevil VAR. Jeho vynálezci však zapomněli na to, že čeští koumáci si dobře spočítají, že i u videí sedí lidé, které umí zmanipulovat.

Dnes už víme, že na příkaz Náčelníka skončil český Pan VAR, který chtěl dodržovat pravidla a chtěl všem měřit stejně. Loutka nastrčená Náčelníkem do něj jednoduše kopla.

Mohli si to dovolit, neboť zblblé hnutí zvolilo Náčelníka za místopředsedu svazu, i když všichni věděli, jaké špinavosti provádí.

Morálka, čest, svědomí – na tyhle hodnoty se v Česku už dlouho nehraje. „Tak proč by měl být fotbal jiný?“ glosoval to kolikrát Miroslav Pelta.

A tak se jelo dál.

Pelta tedy mohl v bytě s ministerskou náměstkyní porcovat státní dotace do sportu, protože propadl dojmu, že je to normální. Soud mu nedávno řekl, že to normální není, čímž otupělá česká společnost navyklá na to, že se může beztrestně už snad všechno, dostala signál, že by se ledy mohly začít hýbat.

Ve fotbale však zatím nikoli.

Máme tu zase Ivánka, kamaráda, možná v ještě vylepšené verzi, ale reakce povolaných dosud téměř žádná. Přitom jde o závažné skutečnosti.

Policie došla k poznatku, že Slavia měla slíbit úplatek Náčelníkovi, aby si u něj pojistila zisk mistrovského titulu.

Současný člen výkonného výboru FAČR, tedy orgánu, který chce čistit český fotbal, a také místopředseda Ligové fotbalové asociace, jež řídí nejvyšší profesionální soutěž, čelí podezření, že měl nabádat Náčelníka, aby zašel před utkáním za rozhodčími.

Jak na tato závažné věci reagovalo vedení českého fotbalu a Ligová fotbalová asociace?

Štáb Petra Fouska nás ujistil, že dělá vše pro obnovení důvěry v český fotbal a pokáral veřejnost, že přesně nerozlišuje, že jde o informace o bývalém vedení v čele s Náčelníkem.

Ligová fotbalová asociace vzkázala, že vnímá závažnost publikovaných informací a je připravena při vyšetřování spolupracovat, ale vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nebude zatím nic komentovat.

Tohle není ta správná reakce.

Ve zdravé demokratické společnosti musí zodpovědní lidé okamžitě konat. Protože jsou garanty správných společenských standardů. A zároveň ochránci jejich dodržování.

Takže – co se od nich čeká.

Zaprvé: Musí jasně zvolat, že takhle tedy ne! Byť tedy další anomálií českého prostředí je fakt, že se veškeré odposlechy šíří do veřejného prostoru naprosto živelně…

Zadruhé: Musí chtít od všech podezřelých detailní vysvětlení a musí se postarat o to, aby se do vyřešení případu stáhli z aktivního fotbalového života. Ve výkonném výboru FAČR a LFA by neměl sedět člověk, který konverzoval s Náčelníkem o návštěvě rozhodčích před utkáním.

Zatřetí: Měli by garantovat, že bude platit heslo – padni, komu padni. Tedy že Etická komise na základě důkazů, ale také znalosti souvislostí specifického tuzemského prostředí, na což civilní soud nejspíš nedosáhne, potrestá nemilosrdně všechny (bez ohledu na velikost zvířete), kdo bez špetky studu pustošili základní principy a hodnoty zdravé společnosti. Byť by šlo třeba i o klub s takovou historií, jakou má například Slavia. Předseda etické komise Jan Eisenreich to nyní slibuje, tak jen teď musejí přijít za slovy co nejrychleji i činy.

Mlčet by pak neměli ani obchodní partneři a sponzoři českého fotbalu. Nechtějí přece utápět peníze v nedůvěryhodném světě plném intrik.

Co by se dělo v Německu nebo v Anglii, kdyby policie dospěla k poznatku, že Bayern Mnichov, respektive Manchester City měli slibovat někomu úplatek za titul? A že člen vedení asociace se měl montovat do něčeho, co je nepřípustné?

Bylo by okamžitě hodně rušno. Protože důvěryhodnost je pro všechny posvátná.

V Česku? Počkáme si…

Proč? Některé kroky mají být uskutečněny hned. Aby lidé obdrželi již zmíněný zřetelný signál, jaké chování se toleruje, a jaké ne. A věděli, že nemusí ze strachu anebo kvůli tomu, aby mohli být ve svém oboru úspěšní, ohýbat charakter a spolčovat se s ďábly.

Bez toho se český fotbal z obřího nánosu nedůvěryhodnosti nemá šanci vyhrabat.

LIGA NARUBY: Kámo, bráško, černej zm..e? Nezmar hůř než Horník
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
22
Články odjinud


Články odjinud