Pavel Ryšavý
15. září 2016 • 15:19

Přichází volba brankáře pro Světový pohár. Hlasuju pro Neuvirtha

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V jedné věci zámořští experti stříleli hezky, často, rádi, ale úplně šejdrem. Že chlapík, co napochoduje do české branky, bude děravý jak staré necky? Tři přípravné zápasy ukázaly, že ani omylem. Právě tady je síla Jandačovy družiny. Gólmani jsou výborní. Teď už jen zbývá z dua Petr Mrázek, Michal Neuvirth vybrat toho lepšího. Hlasoval bych pro toho druhého.



Možná, že v původních plánech Josefa Jandače měl o chlup navrch Petr Mrázek . Tři přípravné zápasy ale situaci otočily do trochu jiného světla. Pár procent navíc si vychytal Neuvirth a trenér by ho měl taky zvolit jako toho, kdo bude čelit hrozivě ofenzivní síle Kanady při prvním zápase Světového poháru. Už jenom kvůli tomu, co vyhlásil.

Než se rozhořely přípravné duely, kouč prozradil, že Mrázek s Neuvirthem dostávají šanci se poprat o to, kdo pro sebe urve brankoviště. Dva zápasy s Ruskem, plus jeden se zámořskými mladíky měly rozhodnout o tom lepším. Výsledek? Neuvirth porazil v Praze Rusy. V Pittsburghu dal školení mladíkům, že když si umane, gól prostě nepustí.

A teď si ho po tom všem posaďte na lavičku.

Jandač by popřel sám sebe. Tenhle krok udělat zkrátka nemůže. Ani Mrázek si nevedl zle, předváděl výborné zákroky. Jenže Neuvirth za jeden a půl zápasu inkasoval jenom jeden jediný gól ze hry. Tohle píše!

V Česku možná nemá tak silný mediální obraz vítěze jako Mrázek. Ten je u fanoušků takhle zapsaný po svém úžasném vystoupení na MS dvacítek v roce 2012. Předváděl v bráně báječné kousky i velké emoce, pumpoval rukou, když převezl soupeře. A pak ta jeho story v Detroitu. Pro farmu vychytal triumf v AHL a v poslední sezoně pomalu odsouval na lavičku štědře placenou jedničku Jimmy Howarda.

Příběh Mrázka táhl.

A Neuvirtha nikdo moc neřešil.

Přitom on AHL vyhrál dvakrát. Jestli je Mrázek vítězný typ, on jakbysmet. Jen se v posledních letech uklidil. Ze silného Washingtonu odešel do Buffalla, které bylo zrovna v přestavbě. Ani Islanders nejsou tým, o kterém by se doma pěly ódy. Připomíná klubového kytaristu. Taky byste o něm řekli, že je horší než ten, co vyprodává arény? A proč? Jenom proto, že hraje víc nahlas.

V minulé sezoně se zjevil ve Philadelphii. Byl lepší než jednička Mason, v play off asi tak o světelný rok. Jenže měl mínus, že pokaždé, když se dostal do top formy, se mu něco stalo. „To je taky můj goal, proto jsem celé léto makal, chci zůstat zdravý celou sezonu,“ říkal mi dva týdny zpátky, když se vydýchával po tréninku se Spartou.

Umí velké věci.

V brance vypadá klidně, nedělá zbytečné pohyby, nevlaje, nedivočí a přesně tím umí uklidnit spoluhráče. Když něco neklapne? Pohoda, za námi stojí zeď.

Není o čem pochybovat. On pozici brankáře číslo jedna zvládne. Přišel čas Michala Neuvirtha vystoupit ze stínu nenápadnosti a taky psát svůj velký příběh hrdiny.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud