Pavel Ryšavý
28. června 2017 • 14:57

Jde o miliony. Ale Florida musí pochopit, že Jágra pořád ještě potřebuje

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

V sobotu se v NHL otevře trh s volnými hráči. Takže? Pokud do té doby Jaromír Jágr nevymaluje svůj podpis na papír s logem Floridy Panthers, může ho svobodně lovit i zbytek ligy. Ano, jde o peníze. Beru, že pětačtyřicetiletému chlapovi nechcete poslat na účet 4 miliony dolarů jako před rokem. Má logiku, že organizace zkouší plat stáhnout dolů. Jenže jestli o něj přijde, bude to větší ztráta než pár milionů v rozpočtu.



Jágr má pro Floridu pořád smysl. Tenhle tým v přestavbě ho pořád potřebuje. Už třeba jenom proto, že šílený experiment s generálním manažerem a trenérem Tomem Rowem nevyšel. Možná by bylo fajn se vrátit rok zpátky. Tedy do doby, kdy šla organizace strmě nahoru a všechno fungovalo. A? A Jágr na tom měl slušný podíl.

Předně, i když to na první pohled zní bláznivě, nelze stále pominout herní přínos veterána z Kladna. Když sečtete poslední dvě sezony, Jágr je se 112 body nejproduktivnějším hráčem Panthers. Pravda, kdyby v poslední sezoně nebyl zraněný Aleksander Barkov, je druhý. Ale Vincent Trocheck (107), Jussi Jokinen (88) nebo Reilly Smith (87) jsou za ním, i když mají daleko vyšší průměrný čas na ledě. Jágr zkrátka pořád dovede být klíčovým hráčem.

Věk se u něj v danou chvíli dá brát jako irelevantní veličina. Je už jedno, jestli mu je 39, nebo 47. Tady už se kosti a svaly chovají stejně. Bolí. A záleží na jejich majiteli, jak a zda vůbec se s tím dokáže vypořádat. JJ68 to umí pořád dobře. V danou chvíli tak nehraje roli, že zase bude o rok starší.

Na Floridě se cítí dobře, to je velké plus. Nemá svoji kariéru ve své poslední hokejové fázi nastavenou tak, že jen bere. Taky dává a ne zrovna málo. Třeba zkušenost a lekce pro mladší spoluhráče. On je přesně tím typem hokejisty, vedle kterého se mládenci zlepšují a sám mistr se u toho spokojeně usmívá.

Nepotřebuje už poklony, sám si jich užil dost. Ostatní jeho příklad burcuje víc hrábnout: Když maká on, my musíme taky. Nikdo se na nic nevykašle, když se hokejový kmet v tréninku přetrhne a nic nešidí. Plus je taky potřeba vidět, že díky jeho milníkům se o klubu z nehokejové destinace za poslední roky nepsalo v Americe tak, jako za poslední dobu. Bez něj byste zmínky o Floridě v největších hokejových denících hledali těžko.

Každý obchodník se samozřejmě snaží levně nakoupit a draze prodávat. Florida není výjimkou. Pokud by využila toho, že se Jágrovi na sluníčku líbí a utáhla ho s jeho přínosem na nějakých 2,5 milionu dolarů, plus bonusy, ušetří slušné peníze. Ale taky jde do rizika, že se hráč z nějakého handrkování otráví.

Rozumím argumentu, že 4 miliony za někoho, komu začíná táhnout na padesátku, je šílený ranec. Tím spíš, když neustále slyšíte a čtete věty, jak je NHL rychlejší, lepší, dokonalejší než byla kdy dřív a víc a víc je pro mladší hráče.

Jenže když budou Panthers otálet, na trhu se klidně najde někdo, veterána upíše pro sebe. Barkov a spol. přijdou o chůvu, majitel o svoji značku a tvář klubu. Bez Jágra by příští sezona Panthers byla těžší než s ním. Ještě na jeden rok ho klub potřebuje, aby zase pomohl nastartovat motor.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud