Pavel Ryšavý
6. května 2018 • 20:40

Česko na MS bojuje, létá, v jeho hře vidíte emoce. Tohle je dobrá cesta

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Porážka je na nic vždycky. Jdete do šatny s hlavou skloněnou, tam zápasíte s tím totálně pitomým pocitem, co jste měli udělat jinak. Najednou vám všechno připadá, že je úplně na nic. Třísknout do dveří nepomáhá, hodit hokejkou o zeď taky ne. Zařvat si? Jen pár sekund. Pak je to tam zase. Českou ztrátu se Švédskem ale vidím trochu jinak. Jasně. Pocit na nic, zápas za nula bodů. Těsná prohra je pořád prohra. Ale tahle byla s nadějí. Vše o MS v hokeji 2018 ZDE>>>.



Proti Slovensku skupina Josefa Jandače svůj výkon šroubovala nahoru, 10 sekund před koncem smazala manko, v prodloužení vyhrála. S nadupaným Švédskem, které platí za jednoho z hlavních kandidátů na zlato, začala rozštelovaně. Ale nakonec se mu vyrovnala, herně nepropadla. Pozitivní je, že s ním dovedlo Česko jezdit. Porážka, vím, není důvod skákat s rukama nahoře. Ale tím, jak se tým dává postupně dohromady, na mě výkon působil tak, že příště by už silného soka klidně dovedlo složit. Minimálně proti Švédským hrám je to obrovský posun.

Jandačova družina ukazuje svoji tvář, na kterou se tak čekalo. Takže? Je divoká, pohyblivá, někdy splašená a vždycky živelná, sem tam přijde chybka z nezkušenosti. Ale v pořádku, to je věc, která k mladým hráčům prostě patří. To, že třeba Filip Chytil měl situaci před třetím švédským gólem vyřešit jinak, je fakt. Mohl mu zabránit. Na druhou stranu, kdyby si akci rozebíral s trenéry jen na videu, přikývne, že chápe. Teď si ji ale zažil, to je víc. Byť taková lekce bolí. Ale přišla v zápase, kdy relativně o moc nešlo. Byla to další škola, kterou potřebujete, aby se z vás stal TOP hokejista.

Celkově se mi tým hodně líbí, hlavně tím, jaké dovede budit emoce. Že je Roman Červenka šikovný hráč, který vás umí poslat do sóla, není nic zase tak nového, to samé, že se Michal Řepík nebo Michal Jordán dovedou obětovat pro tým a Radko Gudas začne vrčet, jakmile se ošklivě podíváte na jeho brankáře.

Ale objevily se další důležité postavy. Třeba hodně důrazný Radek Faksa, který nevypustí jediný souboj, Dmitrij Jaškin zase na ledě umí být stejně příjemný jako kopřiva v kalhotech. Z národního týmu jde elán, který mu dodávají neokoukané tváře.

Musíte žasnout, jak velký pokrok udělal od předolympijských testů Libor Šulák. Tehdy? Král chyb. Teď? Raketa na bruslích, která popadne vzadu puk, nepřemýšlí ani sekundu navíc, prostě kotouč vyveze, založí útok. Filip Hronek zase dovede prodat svoji skvělou střelu a je důležité, že Josef Jandač trefil přesně úlohu, kde oba budou platní. Plzeňská defenzivní jednotka Sklenička a Moravčík by se zase měla zlepšovat každým zápasem, každým hozením do ledové vody. Pro Česko je vlastně ohromně dobře, že základní skupinu tvoří 8 týmů a i ty jindy zbytečné zápasy tentokrát zbytečné nebudou.

Trenéři po vypadnutí Martina Nečase nedopsali na soupisku další hráče, je jasné proč. Logicky se dá čekat, že by měl dostat šanci Jakub Krejčík, až si všichni budou definitivně jistí, že je fit a jeho tělo stoprocentně zvládne zátěž. A pak je zbožným přáním realizačního týmu, aby se podařilo na poslední chvíli dovést ještě dva útočníky z NHL. David Pastrňák, Tomáš Hertl, Tomáš Nosek, David Krejčí a Ondřej Palát, takhle vypadá jednotka, ze které minimálně dva hokejisté budou volní.

Tohle láká. Minimálně proto, že by s nimi mohlo přijít další zlepšení nadějného týmu. Zatím ukázal, že má sílu se rvát, umí dotahovat výsledky, nepřestává hrát. Bojuje. Je rychlý. Příště si zase sednete k televizi a budete zvědaví, jaký další progres ukáže. A to není zase tak málo, když cítíte, že má kam růst.

Šarvátka mezi českými a švédskými reprezentanty, ve které figuroval Radek Faksa a Roman Červenka
Šarvátka mezi českými a švédskými reprezentanty, ve které figuroval Radek Faksa a Roman Červenka

Góly

Domácí: 04:49. Rakell, 07:13. Janmark, 43:11. Zibanejad

Hosté: 33:10. Hronek, 55:46. Hyka

Sestavy

Domácí: Hellberg (A. Nilsson) – A. Larsson, Ekman-Larsson (A), J. Klingberg, H. Lindholm, Wikstrand, E. Gustafsson – Janmark (A), Rakell (C), Zibanejad – Backlund, Nyquist, Pettersson – Jo. Larsson, J. de La Rose, Pääjärvi – Kempe, Everberg, L. Andersson.

Hosté: Rittich (Francouz) – Gudas (A), Jordán, D. Sklenička, Moravčík, Šulák, Polášek, Hronek – Červenka (C), Faksa, Hyka – Nestrašil (A), Plekanec, Jaškin – D. Kubalík, Řepík, Horák – Chytil, R. Kousal.

Rozhodčí

Lemelin (AUT), Olenin (RUS) – Fluri (SUI), Goljak (BLR)

Stadion

Royal Arena, Kodaň, Dánsko (kapacita: 12 490 míst)

Návštěva

12490 diváků

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B
1. Švédsko 7 6 1 0 0 31:9 20
2. Rusko 7 5 0 1 1 32:10 16
3. Česko 7 3 3 0 1 27:15 15
4. Švýcarsko 7 3 1 1 2 25:19 12
5. Slovensko 7 3 0 2 2 19:20 11
6. Francie 7 2 0 0 5 13:29 6
7. Rakousko 7 1 0 1 5 13:30 4
8. Bělorusko 7 0 0 0 7 8:36 0

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud