Pavel Ryšavý
15. února 2019 • 10:15

Přímý sestup z extraligy. Nestačíš? Končíš! Fér hlavně pro 1. ligu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
SESTŘIH: Florida - Boston 1:5. Zacha dvěma asistencemi přispěl ke kanonádě, Pastrňák nahrával jednou
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dobrý krok. Jednoznačně. Přímý sestup z extraligy a jízdenka pro vítěze 1. ligy do vyšší třídy dává ze sportovního hlediska smysl. Do teď platí, že do baráže nastupuje zmordovaný klub z nižší soutěže, který si prošel dvěma sériemi play off, má zraněné a vyždímané hráče, přitom ho vrchol sezony teprve čeká. V tu chvíli ale naráží na extraligové soupeře, kteří často s fackovanou o sestup počítají už týdny. Ladí program, nechávají klíčové muže odpočívat. Není těžké vidět, na čí straně je výhoda.



Bude mnohem lehčí spadnout, ale taky snadnější se vrátit zpátky. Obě soutěže to okysličí. Podívejte se, jak dlouho se s návratem do extraligy mordují Kladno a České Budějovice. Vsadím se, že kdyby platil nový režim, už se nahoru dostaly. A třeba se vrátily zase zpátky. Kdo ví...

Sestup je razítko, trest, známka, že jste něco nezvládli. Nejde o náhodu, po 52 kolech je to důkaz, že mezi nejlepší nepatříte. Chápu, že týmy typu Pardubic takové téma může dost pálit. V současném režimu máte dost velkou naději, že i když všechno pokazíte, zvládnete reparát. Je tam záchranná brzda, krizová pojistka. Ta odpadá.

A argument, že teď už vůbec nebudou hrát v lize mladí hráči? Nesmysl. Protože kdo naopak bude své soupisky cpát průměrnými cizinci, postupně na to dojede. Třeba spadne. Časem vám dojde, že musíte vychovávat, ne sjíždět eliteprospects.com. Zrušení tabulek tady taky udělá dobrou službu.

Vidím smysl i v tom, že taková lekce může leckoho uzdravit. Konkrétně Pardubice, které sezonu rozjely stylem hokus, pokus, si zkrátka zaslouží (pokud skončí poslední) vystřídat tím, kdo v 1. lize pracuje s lepší vizí a koncepcí.

Kdy se vrátíte zpátky? Až ve chvíli, kdy jste nejlepší, prokážete, že něco umíte. Vlastně sami sobě dokážete, že jste fit. Celá akce má ale jeden drobný minus. Tím je způsob, jakým vedení Českého hokeje zprávu oznámilo. Tiskové konference se svolávají kvůli banálním důvodům typu představení loga mistrovství světa do 20 let v roce 2020. Ano, turnaj v Ostravě a Třinci má hezký obrázek. Působí ovšem ohromně amatérsky a neprofesionálně, když u stěžejních zpráv, které se týkají celého hnutí, přijde jen tisková zpráva. Tahle měla číslo 91. Stejně se odbyla i tolik diskutovaná reforma mládežnických soutěží.

Žádný prostor na dotazy a vysvětlení. Tady máte zprávu, byť s ní hodně odborníků nesouhlasí, ale není co vysvětlovat. My jsme rozhodli. Tečka. Český hokej má nové logo, novou identitu, novou image, ale bohužel i staré praktiky. Fanouškům vzkazuje: Nerušte, kralujeme. Otázky jsou zbytečné. Hlavně nám pak ale přineste peníze.

Je to škoda, protože otevřenost k informacím a silná argumentace můžou vždycky přesvědčit i ty, kteří v rozhodnutí hledají chyby. Ale velká zeď kolem vás? Značí úplně opačný jev. Máte spíš pocit, že hokejová generalita je nejistá a bojí se otázek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud