Petr Adam
12. ledna 2015 • 04:00

Supermani jsou nepřekonatelní. Ale Zlatý míč dejte Neuerovi

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ronaldo, Messi, nebo Neuer? Nikdo se nebude moci rozčilovat, pokud dnes Zlatý míč FIFA získá jakýkoliv ze tří kandidátů ze zúžené nominace. Přesto bych se přimlouval, aby si tentokrát zářící cenu odnesl večer z pódia v Curychu brankář německých mistrů světa. Fanouškům v budoucnosti by tak zůstala zpráva, že fotbal nabízel nejen show dvou Supermanů ze španělské ligy.



Od roku 2007 se na seznamu laureátů nejprestižnější fotbalové ceny střídají jen dvě jména. Cristiano Ronaldo (2x) a Lionel Messi (4x). Už to naznačuje, jak výjimečný souboj máme štěstí na hřištích v posledních letech sledovat. Oba borci i loni opět ukázali, že se jim v poli nikdo zdaleka nerovná, zlomili řadu rekordů, sázejí góly s neustávající chutí. Pohled na Messiho a Ronalda se zásadně nezmění, ať už si připíší do sbírky svých trofejí další Zlatý míč FIFA nebo ne. Jsou výjimeční. Mimořádní. Nepřekonatelní. A basta.

Nebylo by však vůbec ke škodě, pokud by zvítězil přístup, který je občas vidět při výběru osobnosti roku, kterou pravidelně od roku 1927 vyhlašuje americký časopis Time. Kdyby se uplatňovalo při jejím výběru jen hledisko toho, kdo má největší vliv na chod světa, střídal by se na seznamu osobností roku v posledních letech pravděpodobně jen americký prezident Barack Obama a jeho ruský protějšek Vladimir Putin .

A za minulý rok by tak nedošlo k ocenění bojovníků proti Ebole, v roce 2010 by „ostrouhal“ zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg atd. Tedy chybělo by připomenutí událostí a fenoménů, jež možná nebudou na čelných místech v učebnicích dějepisu, ale přesto významně poznamenaly chod světa.

Podle stejného klíče, který platí v těchto případech, by měl být ve Zlatém míči oceněný Neuer. Ačkoliv nemá hvězdnou auru jako jeho konkurenti v závěrečném výběru, výrazně posunul vnímání role brankáře na hřišti, když se zapojuje do hry v roli dalšího obránce a nejde jen o samoúčelné exhibice.

Kromě toho získal se svým národním týmem nejcennější fotbalovou trofej – což v minulosti k zisku této ceny úplně stačilo (viz. triumf kapitána italských šampionů Fabia Cannavara za rok 2006). Tak proč ne tentokrát?

Neuer by si Zlatý míč FIFA zasloužil. Už také proto, že na úkor Messiho přišel o cenu pro nejlepšího hráče světového šampionátu.

 

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud