Radek Špryňar
25. března 2020 • 18:38

Český fotbal je v nouzovém stavu. Je čas na finanční kompromisy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Krutá doba pandemie přináší oběti. Ve společnosti i v byznyse. Fotbal není výjimkou. V tuzemském kšeftu lítají stamiliony, za poslední tři roky se v českém fotbalovém prostředí finanční ruleta roztočila až do nemravných výšek. Nastal čas nepříjemných opatření. Nikoliv v důsledku uvědomělého šetření, nýbrž jako reakce na nestálou ekonomickou situaci a následné drsné dopady doby „pokoronavirové“.



Jako první vyrukoval s plošným snížením smluv Jablonec, briskně se připojila Mladá Boleslav. Další kluby jistě zvolí stejnou strategii. Je to zcela nezbytné, byť na první dobrou mohou revize pracovně-právních úvazků vypadat až drakonicky.

Klubům vypadly zásadní příjmové položky, na aktuální bezprecedentní situaci nemohly být připravené. Ještě před měsícem nikdo pořádně netušil, co infekce po celém světě způsobí. Jaké fatální dopady bude mít. Je potřeba věci chápat v souvislostech. Protože může být (a zřejmě i bude) mnohem hůř, než nyní v druhé polovině března.

Jestliže se totiž nedohraje současná sezona, případně se už neodehraje ani jediné kolo, což třeba predikuje jablonecký boss Miroslav Pelta, kluby přijdou o další zásadní příjmy. Z prodeje vstupenek, z televizních práv, z plnění sponzorských smluv. Je pak zcela legitimní, že výdajové položky se snaží očesat. Šetření je na místě. Jiná varianta ani není možná.

Chápu, že hráčům se to nebude líbit. Mají své závazky, živí rodiny, jsou zvyklí na určitý životní standard. Celá země je však v extrémně složité situaci a v nouzovém stavu spočinul i český fotbal, byť se to nyní nemusí zdát tak dramatické.

Je to ale mýlka. Stačí si vzpomenout na období nedávné ekonomické krize, jak se škrtily rozpočty, utahovaly šrouby, majitelé měli vykulené oči, aby vše ukočírovali. Proto dohoda obou stran na přijatelné redukci kontraktů bude vítězstvím rozumu.

V této době je nutné činit kompromisy. Pokud k nim dojde, v budoucnu na tom vydělají všichni. Vrátit ekonomiku klubů do normálu pak půjde o něco snáz.

A to je přece přání nás všech.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud