Romana Barboříková
17. února 2018 • 22:44

Ester Výjimečná. I tak by se mohla jmenovat česká olympijská senzace

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sněžná obojživelnice, která svou neobvyklou kombinací lyží a snowboardu uchvátila svět. O tom, jak je Ester Ledecká výjimečná, se toho napsalo mnoho a mnoho. Až to některým už mohlo trochu začít lézt krkem. Po zlatém zázraku tento fakt, i když už tolikrát zmíněný, musí uznat i oni. Výjimečná je navíc hned v několika ohledech, nejen v této jedinečné kombinaci dvou sportovních odvětví. Pojďme se na to podívat.



Výjimečná svou tvrdohlavostí. Samozřejmě v dobrém slova smyslu. Už řadu let poslouchá ze všech stran, že by se měla konečně rozhodnout a vybrat si jen jeden sport a tomu se věnovat na sto procent. I někteří z těch, kteří jí to sami říkali, v sobotu uznali, že se mýlili. Jí to prostě vyhovuje tak, jak to je. Baví ji pestrost. „Ať vybojuje zlato na OH ve snowboardu a pak se naplno věnuje lyžím.“ I tato věta často zaznívá. Vychází z toho, že potom už ve snowboardingu dosáhne všeho a nebude mít další motivaci. Ale kdo Ester trochu sleduje, ví, že ona závodí pro samotný pocit ze závodu, ne z výsledku.

Samozřejmě, že čím bude starší, její tělo bude hůř regenerovat a snášet obrovskou zátěž, kterou teď dostává v plné palbě. Ale momentálně mi přijde logičtější varianta, že až to nepůjde, tak jak by si představovala, tak spíš sekne rovnou s oběma sporty. Pro ni by to byla Sophiina volba.

"Ester je úžasná! Tohle se ale mělo stát až příště,“ říká tatínek Janek Ledecký >>>

Výjimečný dříč. Hlášky trenérů, že je po skončení tréninku prosila, aby ještě mohla lyžovat, jsme slyšeli mnohokrát. Málokdy také slyšíte, že by byla se svou jízdou spokojená. Obzvlášť na lyžích jsem snad podobnou větu z jejích úst nikdy neslyšela. Ani po vyhraném super-G, ve kterém ještě chyby byly, a ona si toho byla moc dobře vědoma. Ale na tom všem chce pracovat a lituje, že den není delší, aby toho stihla víc.

Výjimečný profesionál. Čtenáře a diváky lačné po každé maličkosti a zajímavosti z přípravy a života olympijské sportovkyně mohlo štvát, že se toho o ní před závody na ZOH moc nedozvěděli. Potažmo pak kroutili hlavami novináři, kteří jim to chtěli zprostředkovat. Přiznám se, že i mě samotnou tento přístup zaskočil. Ovšem když se nad tím zamyslíte, šlo skutečně o projev profesionality. Což se po super-G ukázalo. Hvězdy, které se do podobné bubliny jako Ledecká neuzavřely, na sebe nechaly působit nepříjemný tlak, který nějakým způsobem poznamená každého favorita. A pokud si je sportovec vědom toho, že by se tomu nevyhnul a nechal se tím trochu semlít, měl by udělat vše pro to, aby ho nic takového neovlivnilo. U Ledecké se to osvědčilo. „Rozdat se“ světu může poté, co dosáhne kýženého úspěchu.

Výjimečný talent. Jestliže do pátku před ní svět smekal klobouk, od soboty se už klaní, a to hodně hluboko. I samotná americká superstar Lindsey Vonnová prohlásila, že by si přála mít její talent >>>. Někdo to má prostě do kolébky dáno. K tomu není co dodat. Snad jen to, že jen samotný talent ale nestačí, a to Ester moc dobře ví.

Výjimečně učenlivá. O tom může vyprávět Ondřej Bank , sám úspěšný český lyžař, který je nyní trenérem a mentorem Ledecké. Když s ní začal pracovat vloni před závody Světového poháru v Garmisch-Partenkirchenu, sám byl překvapený, kolik času společně stráví nad rozbory videa, kolik toho chce Ester vědět. A to platí stále. I při zlaté jízdě v super-G bylo vidět, že podle pokynů většinou drží ideální stopu, což byl klíč k úspěchu. A to jí sice může trenér poradit, ve finále je to ale jen na samotné závodnici. „Je chytrá a ví, kudy kam jet a jak to časovat,“ vysmekl jí poklonu Bohumír Zeman, bývalý úspěšný lyžař.

Pořád se ještě najde někdo, kdo by o výjimečnosti Ester Ledecké, šokující vítězky olympijského super-G, pochyboval?

Ohromená Samková o Ledecké: Neskutečné! Vítám ji mezi Bohyně! >>>

Ester Ledecká se zlatou medailí za superobří slalom
Ester Ledecká se zlatou medailí za superobří slalom

9. den na ZOH: Ledecké slalom snů, nájezdový hrdina Francouz a medailový hattrick Kuzminové
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud