Štěpán Filípek
17. června 2018 • 16:25

Ronaldo je fotbalová próza, Messi poezie. Když musím, vyberu si…

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zábavné poměřování, kdo je nejlepší fotbalista na světě, dostalo v prvním kole křišťálově čistou odpověď. Souboj Ronaldo – Messi, to nebylo v úvodu mistrovství světa v Rusku 3:0 na body (tedy na góly), ale hotový knockout. Jako by remíza Argentiny s Islandem 1:1 a Messiho zahozená penalta přišla po špičkovém Ronaldově představení a hattricku proti Španělsku naschvál, jen aby dala za pravdu příznivcům CR7.



Takže, jak to máte vy? Ronaldo, nebo Messi? Jasně, jsou tu i jiné možnosti, ale když fanoušci vyškrtnou třeba i jim bližší oblíbence, vždycky to skončí u těchhle dvou jmen. Obě totiž definují poslední dekádu moderního fotbalu, což dokládá i fakt, že nikomu jinému nepůjčili míč. Tedy Zlatý míč. Ostatně, s „tím běžným“ to často dopadne stejně.

Srovnávat je lze na základě různých kritérií. Právě třeba co do vítězství o nejlepšího fotbalistu zelené planety. Potíž je v tom, že to vyjde na stejno: 5:5. Pak jsou tu samozřejmě počet triumfů, které získali na klubové i reprezentační úrovni, gólů ve všech soutěžích a speciálně v Lize mistrů a tak dále. I takovým tvrdým datům (mimochodem, na krácení daní je to čerstvě taky remíza) přitom může dát různou vážnost a přít se kvůli tomu dlouhé hodiny.

Nakonec jsou tu také výsostně subjektivní hlediska spjatá s emocemi, která by „správně“ neměla mít na hodnocení vliv, ale nesporně ho mají: styl hry a to, jak autoři výjimečných fotbalových děl působí navenek. A v tom se oba fotbaloví géniové odlišují nejvíce. Příměrů se nabízí spousta, mně to vychází na následující: Messi, to je fotbalová poezie, Ronaldo zase próza. Což je pochopitelně obří zjednodušení a neříká se jím, že je vyloučeno mít zálibu v obojím, a už vůbec ne, že jedno je somaticky hodnotnější než druhé. Jen kdybyste si museli vybrat jednu knihu, která vám pomůže přežít na pustém ostrově…

Messiho výjimečnost je skoro ledabylá, marnivá, snivá, zkrátka poetická. Ronaldova jde na věc příměji, je až strojově přesná, cílevědomá. První si počíná a pocty přijímá jako by nenuceně, druhý je vyžaduje, říká si o ně každou svou grimasou. „Já jsem tu pán!“ vzkazuje. Nemluvě o výrocích typu „Nevidím nikoho, kdo by byl lepší než já. Věřím, že jsem nejlepší hráč v historii fotbalu.“

FAKTA MS: Zaváhání Messiho Argentiny a historický moment s videem
Video se připravuje ...

Tohle ego, dávané okatě najevo, je zdrojem nepřízně, ba úšklebku. Přiznávám, ani mně není po chuti, přijde mi to trochu komické. Zároveň uznávám, že jde o nezbytnou součást Ronaldova sukcesu (vedle tvrdé práce a odříkání). Bez toho by nedosáhl vrcholu a nedržel se na něm, zatímco ostatní mají ruce od krve, jak se marně škrabou nahoru – nebo záda, po kterých brzy sjeli dolů. Právě Ronaldova tvrdá, nekompromisní vůle po fotbalové moci a vavřínech, neskrývaná, ba naopak manifestovaná před celým světem, ho předurčuje k tomu být v dnešním fotbale jedničkou.

Tahle zarputilost a přesvědčení o vlastních unikátních schopnostech stojí také za show na MS proti Španělům, kteří už se viděli vítězi. Byla to další ukázka, co všechno dokáže jeden muž takřka proti všem. Odhlédneme-li od toho, že Ronaldo přesně věděl, že si jde pro jemný faul před penaltou i přímým kopem, ve druhém případě soupeř špatně postavil zeď a gól ze hry padl po chybě brankáře.  

Messi a Ronaldo jsou si ve svém titánském údělu podobní. I obklopeni spoluhráči jsou vlastně pořád sami. Od nich se čeká, že bezezbytku naplní svou hlavní roli a zařídí triumfy. Božský Argentinec navíc táhne na noze kouli v podobě Diega Maradony. Na druhé straně má v národním týmu po boku víc ofenzivních es než Ronaldo, ač se to zpravidla příliš neprojevuje. Jinými slovy: teoreticky by mělo být snazší ho alespoň částečně zastoupit.

Sečteno podtrženo: pokud si musím vybrat, když to očekávám od jiných, půjdu na to…

Prozaicky.

FAKTA MS: Ronaldo se proti Španělsku uvedl ve velkém stylu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud