Štěpán Filípek
13. prosince 2018 • 23:40

Pod kontrolou. Slavia zase nastavila sebevědomější tvář a získala na síle

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sebejistě. Tak si Slavia poradila s rozhodujícím zápasem o postup do play off Evropské ligy, v němž porazila petrohradský Zenit 2:0. Zahnala rok starý strašák jménem Astana a nepokračovala v nevýrazných stopách, které zanechala v utkáních doma s Kodaní a hlavně v Bordeaux. Upřímně řečeno, kdyby zaváhala, bylo by to při zvýšených nárocích v podstatě neomluvitelné. Nestalo se a tým vyjel do dalšího výkonnostního patra.  



Dvě tváře ukázal tým z Edenu v Evropské lize. Tu první, na první pohled paradoxně, v úvodních utkáních. Nebojácnou, sebevědomou, správně drzou. Zvlášť nad tím, co se dělo v Petrohradě, přecházely oči jak nad slavnou jantarovou komnatou, byť kvůli mizerné koncovce přišla těsná prohra. Ve velmi dobře rozjetém programu však ve chvíli, kdy mělo přijít razítko, se však výraz změnil v jistou křeč.

Aniž by bylo na místě podceňovat soupeře, slávisté znejistěli, znervózněli a ztěžkly jim nohy. Vidina postupu je zabrzdila a ukázala, že tým ještě plně psychicky nevyzrál na potřebný level. Včera ze sebe tohle závaží slávisté setřásli a nedali důvod k pochybám, že by tuhle misi nezvládli. Že by to mohlo dopadnout jako před rokem ve stejné situaci za kouče Jaroslava Šilhavého, kdy výhrou 1:0 vystavila stopku Astana. 

Možná to vše byla potřebná zkušenost, jíž si Zmrhal, Stoch a spol. museli projít. Pokud by selhali, bylo by to jednoznačně zklamání. I vzhledem k tomu, že Zenit měl v kapse jistý postup a razantně obměnil sestavu. Krach nepřišel, v prvním poločase Slavia rozhodla – a vstřelila stejný počet branek jako ve všech předchozích zápasech, což je kuriozita a důležitý domácí úkol zároveň. Ve druhé půli už to žádná hitparáda nebyla, ale cíl tým bezpečně splnil.

Celkově získal znovu na síle i další příležitost poměřit se s dalším silným protivníkem, na něhož doma nenarazí. Slavii se to bude při práci na dalším zlepšování náramně hodit…

Slavia porazila Zenit 2:0 a zahraje si Evropskou ligu i na jaře!
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 32. Zmrhal, 41. Stoch

Hosté:

Sestavy

Domácí: O. Kolář – Coufal, Kúdela, Ngadeu, Zelený (90+2. Baluta) – Hušbauer, T. Souček – Stoch (90. Frydrych), Olayinka, Zmrhal – Milan Škoda (C) (84. Traoré).

Hosté: M. Keržakov (C) – Mammana, Neto, M. Mevlja, Nabiullin (46. Mak) – Smolnikov, Marchisio, Kranevitter, Hernani – A. Zabolotnyj (46. Driussi), Šatov (74. Kuzjajev).

Náhradníci

Domácí: Baluta, Deli, Frydrych, Kovář, Matoušek, Sýkora, Traoré

Hosté: Aňukov, Driussi, Kuzjajev, Luněv, Mak, Terentěv, Musajev

Karty

Domácí: Milan Škoda, Stoch

Hosté: Nabiullin, Hernani

Rozhodčí

Dallas – Aitken, Anderson (všichni Skotsko)

Stadion

Eden Aréna, Praha-Vršovice

Gólová radost Miroslava Stocha (vlevo) a Jaromíra Zmrhala, střelce prvního gólu Slavie
Gólová radost Miroslava Stocha (vlevo) a Jaromíra Zmrhala, střelce prvního gólu Slavie

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud