Vladimír Vůjtek
19. prosince 2017 • 15:20

Erat by mohl být lídrem, mladé vzít nejde. Rusové mají velkou motivaci

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Proti předešlé reprezentační akci jsem tentokrát u národního týmu viděl velký posun. Tedy kromě první půlky zahajovacího zápasu s Finskem. Pak už se hrálo sedm opravdu výborných třetin. Proč? Sezona už je dál, hráči jsou rozjetí, víc si věří. A samozřejmě, velkou roli v tom hráli zkušenější hráči. Hlavně na přesilovkách.



Kdybych měl vyzdvihnout konkrétně, tak oba brankáři Furch i Francouz byli vynikající. Podle mého mají nominaci na olympiádu jistou. Není pro ně konkurence. A trojka je, myslím, také daná. Bartošák byl na dvou soustředěních, zná prostředí, ví, jak co chodí. Navíc je pořád mladý kluk, takže by se mohl učit a časem to v národním týmu prodat.

Z obrany se mi velice líbil Mozík a docela i Polášek. Vůbec celá obrana hrála dobře. Důrazně, aktivně, bez velkých chyb, vyhrávala osobní souboje. Samozřejmě, dnes je to hra celých pětek a útočníci jim ve středním pásmu úžasně pomáhali. To fungovalo.

V útoku hráli prim hráči, co se i prosazovali. Třeba Řepík. Erat působil jistým dojmem. Svou zkušenost uplatnil hlavně v rozhodujících fázích – v přesilovkách a při power play. Taky Kovář hrál solidně. Vůbec bylo v naší hře víc momentů, které mě bavily hodně. Dobře se na to dívalo. Mělo to náboj, důraz. Přesně to, co moderní hokej vyžaduje. A stačili jsme v tom!

Slyšel jsem, že trenér Jandač nebyl spokojený s úspěšností na buly. Tohle mají většinou hráči dané, že se umí zorientovat, na vhazování prosadit. Na druhou stranu třeba Kovář všechna rozhodující vhazování vyhrál. I ty bulaře tam nějaké máme, neviděl bych to jako velký problém.

Ukázalo se, že Erat by mohl být dobrým lídrem. Já ho osobně tedy moc neznám, jako trenér jsem se s ním nikdy nepotkal, ale je zkušený a v Brně tuhle roli potvrzuje a zvládá. Mohl by ji ustát i v národním týmu, je to nejvážnější kandidát. Ve výběru už je vlastně nejstarší, hrál v NHL, velké zápasy v reprezentaci.

Když má mančaft fungovat, tak právě tito hráči musí dobře plnit roli vůdců a lídrů. Být spojkou mezi trenéry, hráči a také rozhodčími na ledě. Působit na prostředí v kabině. Podle mého Erat takový typ je.

I Kometu postrčil v minulé sezoně k titulu. Vezměte si, že byl měsíc před play off zraněný a Kometa nehrála nic moc. Trápila se, byla pátá šestá, těžko se dostávala do šestky. Erat se vrátil a úplně se to otočilo. Samozřejmě tam roli sehrál i vynikající Krejčík, který přišel do obrany. I to, jak se v play off zvedl brankář Čiliak. Ale Erat roli lídra v Brně rozhodně zvládl.

Vzít nějaké mladé překvapení ani nejde

Počítám, že sestava bude pro olympiádu zkušenější. Ani nejde vzít nějaké překvapení typu Dominika Simona, když měl premiéru na mistrovství světa v Praze. Mladí hráči z Ameriky se dostat do nominace nedají a v naší lize je těžké najít hráče, který by mohl za necelé dva měsíce až tak vyletět do národního týmu.

Škoda by byla Kubalíka, pokud by zranění bylo vážnější. To je asi nejmladší borec, co by mohl do olympijské nominace případně zasáhnout. Jinak tady žádné další dvacetileté talenty nevidím. Momentálně. Takové, aby pomohli na olympijských hrách.

Pokud bude Kubalík zdravý, je možné, že se trenéři budou rozhodovat mezi ním a třineckým Růžičkou. Oba jsou ryzí střelci, do střel se tlačí, a že se trefi t umí, to už několikrát dokázali. Ale těžko pojedou oba. Já nechci říkat, jestli by měl jet ten nebo ten, to je věc trenérů. V každém případě bych teď nechtěl být v jejich kůži. Hráčů, hlavně do útoku, je relativně dost, musí vsadit na ty správné. Věřím, že se jim to povede.

Český tým na ZOH: Jistota v brance i zkušenosti, komu věří experti?
Video se připravuje ...

Rusové? Budou chtít vyhrát i bez vlajky

Jisté je, že obrovskou motivaci budou mít Rusové. Podle mého měli právě hokejisté největší vliv na to, že i po dopingovém skandálu se Rusové olympiády zúčastní. Však také Ilja Kovalčuk hned psal, že si hymnu budou zpívat v kabině po vítězství, když jim ji nebudou hrát na ledě. Chtějí jet, chtějí reprezentovat, rozhodnutí nejvyšších bylo ovlivněno i tímto. Nakonec i Ovečkin říkal, že kašle na NHL a pojede! To jsem zvědavý.

Motivace byla na Rusech vidět už teď na turnaji. Hráli s takovým nasazením, obětavostí a zápalem, jaké jsem u nich roky neviděl. Byli úžasní. Opravdu, dlouho jsem Rusy takhle hrát neviděl. Takhle bojovně a kolektivně. A to jsem je chválil už na předešlé akci.

Je na nich cítit, že chtějí olympiádu vyhrát. Nezanedbali nic. Upravili i program KHL, mají před olympiádou opravdu dlouhou pauzu. Rusové prostě budou chtít olympijské zlato. I bez vlajky a státních symbolů na dresech.

Vůbec bylo v naší hře víc momentů, které mě bavily hodně. Dobře se na to dívalo. Mělo to náboj, důraz. Přesně to, co moderní hokej vyžaduje. A stačili jsme v tom!

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud