Vladimír Vůjtek
5. října 2018 • 12:11

Třinci chybí zranění přesilovkoví zabijáci. Na tabulku se tam určitě dívají

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Třinec je třináctý, má tři body, to mě překvapilo. Ale každý rok platí, že někdo z favoritů zklame a hraje níž a někdo z outsiderů se naopak vyšplhá na špici. To se letos zase ukazuje. Litvínov je v čele tabulky a Třinec u dna. Je ale teprve začátek sezony, Třinec má kvalitní mančaft a zvedne se.



Ovšem bude to dřina. Psychika dělá možná padesát procent výkonu a když se kouknete na tabulku, přečtete si noviny, podíváte se na televizi, tak věci, které na ledě normálně děláte bez problémů a s rutinou, najednou nejdou. Puky odskakují, nedotáhnete blafák, střely míjejí cíl.

Jasně, hráči říkají, že tabulku nesledují a noviny nečtou. Lžou. Všichni se dívají a všichni jim to připomínají. Potkáte se se známýma a první věc, podívejte se, jak ta tabulka vypadá... I kdyby člověk opravdu nechtěl, tak se to k němu dostane a musí se s tím psychicky srovnat.

Viděl jsem Oceláře v přípravě a hráli velmi dobře. Velkou sílu měli v přesilovce a když jim z toho vypadli čtyři hráči - Martin Růžička, Vladimír Roth, Jiří Polanský a teď i Marek Viedenský, tak je to znát.

Tohle je hlavní důvod, proč prohrávají o jeden, dva góly. Jasně, mají další slušné hráče, ale tihle jsou klíčoví. Zkušení borci, kteří góly dávali pravidelně pět, šest, sedm roků, zabijáci. Umí přesilovky, dělají výsledky. A když za stavu 0:0 dáš nebo nedáš přesilovku, hned se pak zápas vyvíjí a vypadá jinak. Využiješ přesilovku, zvedá se celé mužstvo, všem roste sebevědomí a hra i výsledek je jiný. 

Dokážu si představit, co se teď trenérovi Varaďovi honí v hlavě, ale těžko radit. Nejsem přímo v dění. Samozřejmě i on čekal výsledky jiné, i na něj musí doléhat nervozita. Může to mířit k pohrůžkám, pokutám, výměnám, ale stejně nakonec dospěje k tomu, že musí pracovat s mužstvem každý den, pomaličku jej dostávat do psychické pohody a čekat na moment, kdy se zápas povede. Od něj se odrazit. Zdůrazňovat, co vyšlo. Tím se zvedne psychika a nahoru půjde i mužstvo. 

Podle mého Třinci nepomohlo ani to, že z prvních šesti zápasů hráli doma jen jednou. To není příjemné, hlavně zpočátku ligy. Zažil jsem to v Dynamu Moskva, z prvních třinácti zápasů jsme hráli jedenáct venku. Body nepřibývají a v tabulce jsme se propadali. Byli jsme osmí, už se na to dívali hráči, vedení a těžko se stoupalo. Pak jsme sice hráli deset zápasů doma, zvedli jsme se na čtvrté místo, ale špice byla pryč. Není to příjemné, hrát tolik zápasů na začátku ligy venku. 

Vítkovický základ? Brankář Bartošák

Znovu doma bude hrát Třince v neděli. A hned derby s Vítkovicemi. Na to se těším, derby má vždycky náboj, je divácky zajímavé, přijde hodně lidí. I hráči to berou jinak, než jako každý jiný ligový zápas. Sice říkají, že ne, ale není to pravda. Není to prostě tuctový zápas. 

Vítkovice jsou zatím třetí, dobrý rozjezd. Hrajeme hokej, jaký jsme si představovali (poznámka: Vůjtek je ve Vítkovicích trenérský konzultant), vyloženě nám utekl jen zápas v Olomouci. V přípravě sice výsledky nebyly, ale byl jsem poměrně klidný. Vím, co kluci dělali na trénincích, jaký byl plán trenérů Petra a Trnky. 

Navíc v přípravě střídáte hráče, brankáře, testujete pátou pětku, přesilovky nejsou ustálené... Věděl jsem, že se pracuje dobře a podle plánu. Základem je znovu brankář Bartošák. Kluci se na něj mohou spolehnout, sami si pak víc věří, víc dovolí, hrají uvolněně. Z mého pohledu sice trošku chybí Klok (odešel do Slovanu), ale změn nebylo tolik, mužstvo je silné, je tři roky pohromadě. Všichni už přesně vědí, na čem hra stojí, kde se mají pohybovat, jak situace řešit. Pořád to jde nahoru, tomuhle týmu věřím.

Autor je bývalý reprezentační trenér Slovenska i Česka, se Slovenskem byl stříbrný na MS 2012

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud