Vladimír Vůjtek
19. února 2019 • 19:53

Uzavření extraligy? Jsem zásadně proti! Baráž bych zachoval, má emoce a náboj

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přímý postup z první ligy a přímý sestup z extraligy je férovější. Pro první ligu. Ale co extraliga? Znamená to, že zkrátíme sezonu a bude konec 25. února? Tak to bylo ještě za mě, když jsem hrával. Nevím. Já osobně bych zůstal u starého modelu s lehkým uzpůsobením.



Je to jen můj názor, každý se na věc může dívat jinak, ale já bych zkrátil první ligu. Nehrál bych tam už play off. První dva týmy po základní části by šly do baráže proti posledním dvěma z extraligy. Bez play off. Aby tyhle dva nejlepší prvoligové kluby nepřišly do baráže unavené a rozbité z dvanácti či více zápasů o všechno. V tomto měly, a letos tedy ještě mají, prvoligové kluby nevýhodu.

Takže bych zachoval baráž pro čtyři týmy – dva prvoligové, dva extraligové. Ty by hrály o dvě místa v elitní soutěži. To má kulisu, diváckou atmosféru, vypjaté emoce. Je to napínavé, plné adrenalinu, tohle diváky baví. Když se hraje o všechno.

I proto by bylo lepší, aby prvoligové kluby nebyly unavené z play off. Aby to mělo potřebnou úroveň a hlavně, aby to bylo spravedlivější. Tohle by bylo pravé srovnání, který z daných týmů je lepší. Na tohle lidi slyší, na takové zápasy chodí. Kde jde o všechno, to lidi zajímá. Tahle dramatičnost baráže by měla zůstat.

Slyším námitky manažerů a majitelů, že když hrajete baráž, tak vlastně nevíte, jaký kádr na další sezonu stavět. Ano, to je možná trochu úskalí, ale neviděl bych to jako klíčový problém. V čem je to jiné? Jestli budou mít kluby sponzory nebo nebudou? Na to je čas. A přestupy se přece mají oficiálně řešit až po ukončení soutěže. Že tomu tak není, je druhá věc.

Samozřejmě, kluby už jsou s hráči na přestupech kolikrát domluveny dřív, ale teoreticky by se to mělo doladit až po uzavření soutěže. Takže co? Prostě by se musely smlouvy, které už jsou připravené v šuplíku, škrtnout. Nebo změnit podle toho, jakou budu hrát soutěž.

Několikrát se už mluvilo i o uzavření extraligy. Jsem zásadně proti. V českých podmínkách by se nám uzavřená soutěž vždycky v něčem zvrtla. Znáte to – když se mi nedaří, rok vypustím, připravuju se na druhý. Nic se nestane, nic se neděje, to by lidi nebavilo. Ochozy by byly prázdné. Kromě zápasů o titul by nikdo nechodil. Jsem proti uzavření extraligy.

Že by se v uzavřené lize ohřáli mladí? Vůbec. Zase by to hráli staří. Vezměte si první ligu. Nepadá se, je to uzavřená soutěž, a kolik tam hraje mladých? Zase to stojí na čtyřicátnících, na zkušených hráčích. Každé mužstvo chce být výš. A i když nemají na postup, mladým šanci nedají. Navíc jsem toho názoru, že když jsou mladí opravdu dobří, tak se prosadí tak jako tak. Možná jich není tolik, kolik bychom sami chtěli, ale to neovlivníme tím, že bude soutěž uzavřená.

Jinak je zpráva o přímém sestupu a postupu docela zásadní. Výkonný výbor svazu ji oznámil tiskovou zprávou. No... Já nevím, jak dlouho o tom jednali, jak dlouho rozhodovali. Nevím, jestli a jak moc v tom byly zaangažované kluby, nebo jestli to řešil jen svaz. To opravdu nevím. Ale fakt je, že taková zpráva je klíčová hlavně pro majitele a manažery. Ti by to měli řešit v prvé řadě. Všechno se točí kolem peněz a právě majitelé s manažery nejlépe vědí, kde a za jakých podmínek se jim nejlépe peníze shánějí. Jaký produkt sponzorům nabízet. Jestli má být soutěž taková nebo jinačí. Předpokládám tedy, že do toho kluby také měly co říct.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud