Vojtěch Man
29. května 2023 • 18:45

Bohemians v Evropě jako výzva. Nový šerif splnil úkol, pozor na kocovinu

Autor: Vojtěch Man
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG VOJTĚCHA MANA | Největší „jo-jo klub“ ligy? V posledních letech pozici týmu střídajícího pády a návraty převzala Zbrojovka, v historii samostatné ligy ale pořád ztrácí jeden sestup na Bohemians. „Klokani“ za sebou mají tři dekády, kdy bylo definicí masochismu jim fandit. V minulých deseti letech se ale pomalými krůčky posouvají a poslední sezona v čele s novým šerifem je ve vyrovnané soutěži dovedla k úspěchu, se kterým sami nepočítali. Na oslavy není moc času, v Ďolíčku mají spoustu úkolů, aby nepřišlo bolestné vystřízlivění.



Jasně, Bohemians jsou bezpochyby největším překvapením ligy. Je jedno, že se na pohárové místo dostali i s pasivním skóre, že vršovičtí hráči nejsou v popředí individuálních statistik a že během nadstavby nedali ani tolik branek, co jim Václav Jurečka nasázel během jediného zápasu. Těmi nejdůležitějšími daty v tabulce přes všechny analýzy zůstávají body a zelenobílí jich prostě nasbírali víc než jejich konkurenti. Tolik k debatám, jestli je čtvrté místo zasloužené.

Nejvýraznější osobností aktuálního týmu je jeho trenér. Jaroslav Veselý po svém jmenování před 14 měsíci začal velmi hlasitým proslovem, ve kterém vynadal hráčům, že kvůli nim přišel o práci schopný člověk. Prohlásil o sobě, že oproti svému předchůdci (a kamarádovi) Luďku Klusáčkovi je „větší střelec“ a ve stylu nového šerifa začal budovat nové nastavení týmu. Převzal základní Klusáčkovo rozestavení a přizpůsobil ho tak, aby nejvíc vynikly silné stránky hráčů. Na podzim byli klokani extrémně nebezpeční díky dlouhým autům Petra Hronka a standardkám Romana Květa. Když oba zmizeli za „lepším“, splnil úkol nabít zbraně jinými náboji. Že prý nemají výstavbu, slyšeli Bohemians od soupeřů, zatímco jim za záda běželi rychlíci Drchal nebo Matoušek.

Přestože ke čtvrtému místu a kvalifikaci Konferenční ligy klokani spíš doklopýtali než doskákali, jsou tam. A jestli má být evropská vstupenka něčím jiným než jednorázovým úletem, čeká je spousta práce. Hned na začátku třeba těžké manažerské rozhodnutí, kde poháry vůbec hrát. Srdce velí Ďolíček, jenže stav některých částí svébytné ikony Vršovic se během posledních let vyvinul ze špatného na příšerný. Náhradním řešením je Sparta, se kterou se Bohemians předdomluvili na případné pomoci, ale je škoda, že ji vůbec potřebují.

Další otázkou je kádr. I kapitán (a pamětník) Josef Jindřišek přivítal, že na západě Vršovic už dávno nesídlí lowcost klub, jehož úkolem je fungovat „za nula“, ale že je třeba trošku pootevřít peněženku. I tak ale konkurenci a konkurenceschopnost dodali hráči na hostování, kteří (až na Jana Matouška) minimálně na začátku neměli v úmyslu zakotvit tu na dobu delší než nezbytně nutnou. Konferenční liga může být pro Martina Jedličku, Aleše Čermáka či Václava Drchala lákadlo. Zahráli by si ji mnohem spíš než ve svých mateřských klubech, jenže je potřeba nabídnout jim odpovídající podmínky. A, i přes nekonečný obdiv k Josefu Jindřiškovi, začne brzy dotírat i potřeba postupného omlazení kádru, který je za Slováckem nejstarší v lize.

Když se z druhé strany připočte (tedy spíš odečte) insolvenční problém před sezonou podepsaného generálního sponzora, čeká vládnoucí rodinu Jakubowiczů a jejich podřízené složité hledání cesty, jak mít šanci na úspěch a zároveň si nezadělat na problémy. Za předkola totiž příliš peněz nepřiteče, finančně zajímavý by byl až postup do skupiny.

Čtvrté místo je nepochybně úspěch a zavření pusy všem, kdo Bohemians před sezonou tipovali na sestup, zároveň výsledek práce, kterou od posledního návratu do ligy před deseti lety v klubu nepochybně udělali. A zároveň výzva, aby mohly být příští kroky trochu větší a třeba i rychlejší.

Hodně štěstí, klokani.

Bohemians Praha 1905 Vše o klubu ZDE

Z V R P Skóre B
1. Sparta 35 23 9 3 76:33 78
2. Slavia 35 24 6 5 98:31 78
3. Plzeň 35 18 7 10 60:38 61
4. Bohemians 35 15 7 13 56:58 52
5. Slovácko 35 13 11 11 40:46 50
6. Olomouc 35 12 12 11 53:47 48

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud