Zdeněk Haník
26. září 2016 • 05:00

Vysoká hra: Muž je odleskem slávy boží, žena odleskem slávy mužovy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dovolte, abych dnešní rozjímání věnoval ohlédnutí za letní pohodou. Tón bude odlehčený, až lehce cimrmanovský. V hlavní roli budou mixy, tedy souboje dvojic, které tvoří muž a žena. V Riu jsem se při sledování utkání Radka Štěpánka s Lucií Hradeckou intenzivněji zamyslel, jak to chodí v tenisovém mixu, a srovnal to s volejbalovým.



Ještě než začnu, dovolím si malý šťouch, který mi rovněž připomene krásné babí léto. Zcela náhodou jsem se dostal na čtyřhru s americkým velvyslancem Andrewem Schapirem v jeho pražském sídle. Ne že bych měl co do činění s nejvyšším zástupcem USA na našem území, ale prostě jsem přijal pozvání hudebníka Zdenka Merty.

Pan velvyslanec, přestože ho Merta varoval, se pokusil několikrát mě zalobovat, ale my volejbalisté ve hře nad hlavou chyby moc často neděláme, tak jsem ho opakovaně ztrestal nemilosrdnou smečí. Když se to opakovalo asi popáté, využil jsem výborné příležitosti, zastavil hru a zvolal na druhou stranu: „Pane velvyslanče, vyřiďte prosím v Bílém domě panu Obamovi , že čeští volejbalisté se v tenisu při hře nad hlavou nemýlí.“ Pochopil moji troufalou poznámku, usmál se a řekl, že to vyřídí.

A protože moje páteční výplody k mému velkému potěšení čte i známá tenisová trenérská legenda Pavel Korda, kterého si mimochodem velmi vážím, šťouchnu si tedy ještě jednou a zvolám: „Vážený pane kolego, v Bílém domě už to vědí, vyřiďte prosím i na Štvanici, že volejbalistům „nad hlavu ne“.

A teď k těm mixům. V utkáních Radka Štěpánka a Lucie Hradecké jsem studoval tajemství tenisového mixu. Samozřejmě jsem ho párkrát hrál, ale sledovat, jak ho hrají skuteční mistři, je přece jenom jiné kafe. Ostatně špičkový světový mix není ani v televizi tak často k vidění, ale já bych rád sdělil, co mě při sledování jako první napadlo. Vnímejte to, prosím, s nadhledem, či jako parodii, možná grotesku, aby mými drzými slovy nebyl znevážen skvělý úspěch našich tenistů.

Výborná deblistka Lucie Hradecká by si to jistě nezasloužila. Ovšem ve světě volejbalového debl-mixu jsem to skutečně zažil. Ten byl svého času tak rozšířen, že se hrály i losované mixy, noční mixy a vrcholem všeho byly tzv. manželské mixy. Podmínka těchto turnajů byla jasná: pouze manželé, žádní milenci, druh a družka, dlouholetí přátelé, ne, ne. Pouze manželé, doufám, že není potřeba vysvětlovat proč.

Některé situace znám sám, jiné z vypravování, ale výjimkou nebyly ani výkřiky jako: „Taková slova jsem od tebe nikdy neslyšela!“ „Proč jsem si tě bral, takový střevo!“ „Zalez někam do rohu, já si to zahraju sám!“ Někdy si dokonce muži-protivníci pod sítí navzájem stěžovali na své manželky. A zažil jsem i situaci, kdy se jedna žena snažila utéct ze hřiště a zlomyslní diváci ji tlačili zpět.

Parafrázovaný biblický výrok zní: muž je odleskem slávy boží, žena je odleskem slávy mužovy. O rolích muže a ženy, resp. jejich soužití, existují různé teorie a většinou si navzájem odporují. Volejbalový debl mix má v tomto směru jasno. Ze zkušeností ostřílených deblových pardálů vzniklo tzv. Desatero deblových mixů, které svého času viselo na každém mixovém turnaji.

Dávám ho k dispozici:

1. Žena nahrává - muž útočí, jiná varianta nevede k úspěchu.

2. Když se ženě nepodaří ze soupeřova servisu přímo nahrát, muž míč ženě zpátky nevrací, přebírá zodpovědnost a přehrává ho k soupeři, třeba i ze země.

3. Servíruje se vždy na ženu, pokud se chce vyhrát.

4. Žena chodí (běhá) vždy pro zakutálený míč. Mezi muži jsou „silné nátury“, které začínají nácvik deblového mixu v tomto duchu: muž zakopává míč, žena pro něj svižně běhá a vrací se co nejrychleji zpět. Muž měří čas na stopkách, sedí při tom na lavičce. Tento postup se však doporučuje jen pro již stabilizované partnerské vztahy, a naopak se vůbec nedoporučuje, pokud je členkou dvojice zarputilá feministka.

5. Žena je při utkání ukázněná a neodmlouvá, měla by se zdržet jakýchkoliv výroků nebo dokonce vlastních teorií, které by muže mohly vyvést z koncentrace.

6. Žena je při utkání přívětivá a veselá, její úloha je podstatně lehčí, musí se tedy alespoň starat o dobrou náladu.

7. Pokud je spoluhráčkou manželka, je povinna do dvou hodin po turnaji uvést rodinu do normálního chodu, protože muž se musí zpravidla účastnit odborné polemiky v hospodě.

8. Žena je zodpovědná za všechny neúspěchy dvojice.

9. Muž chyby nedělá, a pokud ano, je třeba hledat důvody jinde.

10. Nemám problém s kontroverzními výroky, ale tento bod si netroufám zveřejňovat. To je prostě jen pro otrlé…

Věřím, že mi odpustíte letní rozpustilý tón. Brzy začne padat listí a přijde sladkobolná podzimní nálada. Budeme zase vážnější. A pane Kordo, nezapomeňte vyřídit můj vzkaz a na oplátku vás zvu na světovou sérii v beachvolejbalu, která se tam u vás na Štvanici bude hrát v květnu příštího roku.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud