Zdeněk Janda
4. dubna 2018 • 22:05

Mládí vpřed! Kaut a spol. uspěli, ale kouč je až tolik nehladil

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ani jeden třicátník. Dva osmnáctiletí hráči. Věkový průměr 24,3. Hokejová reprezentace vyrukovala na Švýcary s nejmladším týmem za poslední roky. A uspěla. V Příbrami vyhrála 5:2 a odšpuntovala šňůru deseti zápasů před šampionátem v Dánsku vítězstvím.



Mládí bylo cítit. Živelnost, dravost, energie. Hlavně v první třetině byla radost se na český hokej dívat. Kaut, Galvas, Tomášek, Ordoš… I další. Češi soupeře přehrávali, byli rychlejší, akčnější. Málokdo by se divil, kdyby skóre narostlo víc než na 3:0 po 27 minutách.

Hlavně Martin Kaut, pardubický šikula, ukázal potenciál. Pobral dvě asistence, navíc při cvičných nájezdech, které následovaly už po rozhodnutém zápase, sebevědomě poslal puk mezi betony. Nejenom on ukázal, že se může směle porvat o šampionát.

Jako další zástupci nastupují generace. To je přesně to, co český hokej potřebuje. Okysličit. Ovšem nedostanou to zadarmo. Kouč Josef Jandač po utkání až tolik nejásal. Zůstával při zemi. Podle toho, jak mluvil, by se mohlo zdát, že byl směrem k lavině mládí až příliš kritický.

Vždyť se vyhrálo! Navíc i po výrazném příspěvku od neokoukaných tváří. První dojem se nabízel: Mohl je víc vychválit… Ovšem trenér se držel svého zavedeného a kolikrát opakovaného hesla: Mládí není zásluha.

I proto nevolil tak euforická slova. A vedle chvály upozorňoval i na nedostatky v defenzivě. Ano, ty byly. Hru dozadu musejí ještě mladíci vypilovat, což si sami uvědomují. Někdy zbytečně plašili, nezvolili ideální řešení. Takticky musejí vyzrát, o tom žádná.

Kouč Jandač je mohl i tak velebit. Chyby zlehčovat, že se to při tak velké premiéře za dospělé dá pochopit. A přes veřejná prohlášení je spíše pohladit… Jenže to neudělal. Naopak. Nechtěl, aby podlehli uspokojení. Aby nepodlehli falešnému dojmu, že po vítězství je všechno fajn.

I přes noviny jim svými výroky vzkázal: Musíte na sobě ještě makat! A jen díky údaji v občance se do Dánska nepodíváte.

Uspokojení, to je věc, která někdy talenty zbrzdí. V Česku se to stává poměrně často. Jandač tomu chce zabránit hned v úvodu. Teď jde o to, aby našel ten správný balanc. Bez dravého mládí totiž těžko přijde přerušení medailového půstu.

Joren van Pottelberghe zasahuje před Matějem Stránským
Joren van Pottelberghe zasahuje před Matějem Stránským

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud