Martin Hašek
18. července 2022 • 07:52

Vlasatá legenda: Fraserová-Pryceová drží nevídanou sérii. Má i nový rekord

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Historickému jamajskému trojitému triumfu na ženské stovce ve finále na mistrovství světa v Eugene vládla zelenožlutá hříva Shelly-Ann Fraserové-Pryceové. Pětatřicetiletá usměvavá legenda vyhrála v novém rekordu šampionátu 10,67 sekundy.



Sny o útoku na historický čas Florence Griffithové-Joynerové se sice nenaplnily, ale zrovna tahle Jamajčanka se zářivě barevnými vlasy si s atletickými dějinami nemá co vyčítat. Shelly-Ann Fraserová-Pryceová dovršila v Eugene bezprecedentní počin, když na stovce získala pátý titul mistryně světa. K tomu má ve své neuvěřitelné kariéře kromě jiného i dva tituly olympijské šampionky na 100 metrů z let 2008 a 2012, vloni v Tokiu přidala stříbro.

„Ani si nedokážu představit, s kolika problémy jsem se musela poprat a kolikrát jsem se vracela. A jsem tu zpátky. Dnes byl ten správný čas, kdy jsem měla vyhrát,“ prohlásila Fraserová-Pryceová.

Poprvé v historii světových šampionátů se na prvních třech místech na 100 metrů umístily tři Jamajčanky. Obsazení bylo stejné jako v loňském olympijském finále v Tokiu, tentokrát si ale každá sáhla na jinou medaili.

Loňská šampionka Elaine Thompsonová-Herahová doběhla třetí (10,81).

„Jsem ráda, že jsem na stupních, a že jsem součástí našeho doběhu na prvních třech místech. Jsem šťastná za svou první medaili na stovce na mistrovství světa,“ hodnotila Thompsonová-Herahová.

Před rokem bronzová Shericka Jacksonová (10,73), někdejší specialistka na dvoustovku, se posunula na stříbrnou příčku.

„Jsem prostě vděčná. Když jsem vloni začala běhat stovku, měla jsem trochu strach, ale dala jsem tomu čas a dnes jsem tady. Je pěkné být součástí historie,“ uvedla Jacksonová.

Jamajčanky drtivě ovládly finále ženské stovky
Jamajčanky drtivě ovládly finále ženské stovky

Atletické dějiny ale znovu tvořila především Fraserová-Pryceová. Narodila se ve stejném roce jako Usain Bolt. Zatímco její velký krajan už je pět let mimo atletiku, ona bojuje dál. Je jí už pětatřicet, ale stále drží nevídanou sérii úspěchů. V Eugene vyhrála dlouhých čtrnáct let po svém přelomovém vítězství na olympiádě v Pekingu.

Během času se stala jednou z nejpopulárnějších aletických tváří. Díky svým bleskovým běhům, díky věčnému úsměvu a taky díky rozpustile barevným účesům, kterými propaguje svůj kadeřnický salon Chic Hair Ja. Navíc během kariéry zvládla založit i rodinu, v roce 2017 se jí narodil syn Zyon.

Tři rychlé Jamajčanky ve spojitosti s rychlou dráhou na stadionu Hayward Field před závodem vzbuzovaly naděje na útok na světový rekord legendární Flo-Jo 10,49 sekundy z roku 1988. Fraserová-Pryceová se aspoň popasovala s rekordem šampionátu. Vítězným časem 10,67 o tři setiny překonala výkon Američanky Marion Jonesové z MS 1999 v Seville.

„Cítím se požehnaná, že mám svůj talent a jsem schopná pokračovat i v pětatřiceti, po dítěti. Doufám, že inspiruju ostatní ženy k jejich vlastní cestě,“ řekla Fraserová-Pryceová.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud