Hynek Preisler
21. srpna 2012 • 07:59

Špotáková prožila premiéru jako trenérka, koučovala maminku

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdysi učila maminka dceru Barboru oštěpem házet. Nyní se „žačka“ stala profesorkou a byla to „oštěpařská vysoká“. Olympijská vítězka z Pekingu a Londýna Barbora Špotáková se poprvé v životě stala trenérkou. Ludmila Špotáková skončila pod vedením zlaté atletky na mistrovství Evropy veteránů v kategorii nad 60 let šestá.



Oštěpařka Špotáková se na šampionátu pro veterány rozpřáhla a hodila 27 metrů a 95 centimetrů. Její trénující dcera jí za slušný výkon zatleskala.

Pohled do daleké budoucnosti? Ne. Soutěžila Ludmila Špotáková na mistrovství Evropy veteránů a slavná dcera Barbora maminku koučovala. Hned první hod měla nejlepší. Stačil na šesté místo.

„Byla to moje trenérská premiéra a ne příliš úspěšná. Na jednu stranu je šesté místo pěkné, ale výkon mohl být trochu lepší,“ hodnotila po závodě vítězka olympijských her v Pekingu a v Londýně. Nezávodila, přesto byla v centru dění.

„Asi jsem jí dávala zbytečně moc rad. V samotném závodě je lepší jedna jednoduchá, která pomůže více. Takhle toho bylo moc. Měla jsem být asi trochu stručnější,“ připouštěla Barbora Špotáková.

Výkony své mamky sledovala pozorně ve slunečních brýlích. Odbíhala jen ke svému psovi. Občas mu dala v horkém dni napít vody z dlaní. Po každém pokusu „své žačce“ pomáhala se správnou technikou. Rady doprovázela názornými ukázkami.

„Barča je výborná trenérka. Má to odkoukané od Honzy (Jana Železného). Říká, že také probere každý detail a přijde mi, že ona také. Vidí, co dělám špatně. Před olympiádou jsem za ní byla v Nymburce, kde mi věnovala půl hodiny a točila mě i na mobil a pak mi ukazovala chyby. Vím, že teď jich tam bylo hodně,“ usmívala se přesto šťastná Ludmila, která dceru k atletice kdysi v Jablonci nad Nisou přivedla. 

Ludmila Špotáková se umístila na šestém místě.
Ludmila Špotáková se umístila na šestém místě.

„Je zajímavé, že jsem učila oštěp úplně jinak. Teď se jde normálně čelem. Kdybych šla bokem, tak to ani nevytočím. Navíc už se nerozbíhám, protože rozběh by mě asi zdržel. I když teď jsem na tom fyzicky už trochu lépe,“ pověděla atletkaveteránka s osobákem 29,5 metru.

„Hlavně jsi měla tréninkové manko. Ta olympiáda tě zdrbala,“ prohodila držitelka světového rekordu k mamce.

„To je pravda. Olympiáda byla náročná a hned po příjezdu jsem z toho onemocněla, takže jsem netrénovala. Ale ještě mám letos jeden závod, tak to můžu vylepšit,“ přikývla Ludmila Špotáková. K hodu oštěpem se přitom vrátila teprve před dvěma lety.

„Barča mě vyhecovala, že bych se měla začít pohybovat a zhubnout, protože jsem hodně přibrala. Před dvěma lety jsem šla na ME vlastně z gauče a hodila jsem asi 22 metrů. Hlavně se ovšem snažím pohybovat kvůli zdraví,“ vysvětluje Ludmila Špotáková.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud