30. června 2022 • 22:15

Zázračný skok! Duplantis se vyšplhal k 616 centimetrům, překonal rekord

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tyčkař Armand Duplantis se znovu zapsal do atletické historie. Na dnešním mítinku Diamantové ligy ve Stockholmu předvedl nejlepší venkovní výkon všech dob. Vlastní maximum posunul o centimetr na 616. Ve švédské metropoli byli vidět i čeští atleti. Oštěpař Jakub Vadlejch hodil 88,59 metru a ve velmi kvalitní soutěži obsadil čtvrtou příčku. Druhý z českých olympijských medailistů Vítězslav Veselý navázal na český titul dalším osmdesátimetrovým hodem a výkonem 82,57 skončil sedmý. V doplňkovém závodě na 1500 metrů se výhrou blýskl Filip Sasínek.



Duplantis potvrdil famózní formu zhruba dva týdny před mistrovstvím světa v Eugene, kde bude útočit na poslední trofej, která mu ve sbírce chybí. Dvaadvacetiletý americký rodák ve švédských barvách o své dvanácté letošní výhře rozhodl na 603 centimetrech. Pak si olympijský šampion nechal na stojany nastavit výšku, která znamenala překonání jeho nejlepšího venkovního výkonu ze září 2020. Tehdy v Římě překonal po více než čtvrtstoletí maximum legendárního Sergeje Bubky. Napodruhé laťku překonal a šel slavit.

Duplantisův světový rekord, který se v tyči na rozdíl od jiných atletických disciplín oficiálně uznává jen jeden, je od letošního halového mistrovství světa ještě o čtyři centimetry výše.

Soutěži oštěpařů udal tón hned prvním hodem olympijský vítěz Níradž Čopra, který se do elitního seriálu vrátil po čtyřech letech. Vylepšil si osobní rekord o 64 cm na 89,94 a připravil Nora Andrease Thorkildsena o rekord mítinku z roku 2006.

Vadlejch skončil čtvrtý

Hned napoprvé předvedl svůj nejlepší pokus stříbrný medailista z Tokia Vadlejch. Byl to jeho nejpovedenější hod od úvodního diamantového mítinku v Dauhá, kde poprvé v životě přehodil devadesátimetrovou hranici. Ve třetí sérii Čopru s Vadlejchem překonal úřadující mistr světa Anderson Peters výkonem 90,31 a Vadlejcha pak v páté sérii připravil o finálový pokus Němec Julian Weber hodem dlouhým 89,08. Šestý pokus pro tři nejlepší už na pořadí nic nezměnil.

Sasínek ve finiši doplňkové patnáctistovky předčil Brita Matthewa Stoniera, kterého porazil o čtyři setiny. Český reprezentant se časem 3:36,56 přiblížil na 34 setin svému letošnímu maximu. "Ve finiši jsem měl pořád dost sil a můžu odletět do Eugene s velkým sebevědomím. Čas je v pohodě, ale pořád doufám v nový osobák. Závody zatím letos nebyly tak rychlé. Takže v blízké budoucnosti doufám ještě ve víc," uvedl na webu mítinku.

Nejrychlejší závod na 400 metrů překážek v historii Diamantové ligy zaběhla Nizozemka Femke Bolová, která si sezonní maximum vylepšila o dalších 34 setin sekundy na 52,27. Přiblížila se na čtvrt sekundy vlastnímu evropskému rekordu a vyhrála o více než sekundu a půl. Američanka Sydney McLaughlinová ale byla při svém nedávném světovém rekordu ještě o 86 setin rychlejší.

Absolutní venkovní rekord znovu pokořil tyčkař Armand Duplantis
Absolutní venkovní rekord znovu pokořil tyčkař Armand Duplantis

Podobně suverénní jako Bolová byl ve stejné disciplíně Brazilec Alison Dos Santos, který se jako první dostal letos na dlouhých překážkách pod 47 sekund. Čas 46,80 je šestým nejlepším výkonem všech dob. Na loňské olympiádě získal Dos Santos bronz časem o osm setin lepším.

Očekávaný start na stovce na poslední chvíli zrušil olympijský vítěz Marcell Jacobs. Italský sprinter při tréninku v den závodu ucítil bolest ve svalu a krátce před MS nechtěl riskovat. Po svalovém zranění se teprve o víkendu na domácím šampionátu po měsíci a půl vrátil k závodům. Při jeho absenci zvítězil Jihoafričan Akani Simbine (10,02).

Letošní neporazitelnost na diamantových mítincích prodloužil slovinský diskař Kristjan Čeh, který vyhrál hodem 70,02 metru. O 21 centimetrů porazil devatenáctiletého Litevce Mikolase Aleknu. Syn dvojnásobného olympijského vítěze Virgilija Alekny si při debutu v Diamantové lize vylepšil osobní rekord o 81 centimetrů a také už má sedmdesátimetrovou hranici na dohled.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud