30. října 2023 • 11:45

Chodkyně nevěřila: rekord lepší než muži! Pak zjistili, co bylo špatně

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Olomouc - Sparta: Krejčího hlavička jako kulka za Stoppenova záda, 0:2!
Hradec Králové - Slavia: Zmrzlý předběhl Harazima a zvyšuje na 2:0 pro sešívané
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vítězný čas peruánské chodkyně Kimberly Garcíaové Leónové v nedělním závodě na 20 kilometrů na Panamerických hrách v Chile by za normálních okolností znamenal fantastický světový rekord, jak se ale ukázalo, platit rozhodně nemohl. Trať v ulicích Santiaga byla totiž kratší zhruba o tři kilometry, jak přiznali pořadatelé. Ani samotná vítězka a dvojnásobná mistryně světa z loňského šampionátu v Eugene po projití cílem času 1:12:26 nevěřila. Už jen proto, že takový výkon je o více než čtyři minuty lepší než mužské maximum (1:16:36). Ženský světový rekord má hodnotu 1:23:49.



„Uvědomovaly jsme si to od prvního kilometru. Mezičas se neshodoval se vzdáleností,“ citovala média třicetiletou Garcíaovou, jež vloni na mistrovství světa v Eugene vyhrála závody na 20 i 35 km. Na Panamerických hrách triumfovala poprvé po stříbru z roku 2019.

„Tempo si hodně hlídáme a hned po startu, v prvním kole, jsme si říkaly, že je to moc rychlé. Rychlejší než u mužů. Věděly jsme, že je to divné, takže jsme se snažily na mezičasy neohlížet,“ přidala čtvrtá v cíli Brazilka Viviane Santanaová. Čas lepší než světový rekord zaznamenalo dvanáct chodkyň.

Garcíaová podotkla, že ji samotnou situace tolik nezasáhla. „Já chtěla (jen) panamerický rekord. Ale ostatní děvčata tu bojovala o účast na olympijských hrách. Je to ostuda, protože počasí a všechno bylo příhodné pro dobré časy. Stala se vážná chyba, kterou jsem nikdy nezažila,“ dodala čtvrtá žena ze závodu na 20 km na letošním MS v Budapešti, kde splnila olympijský limit pro start v Paříži.

Podle organizátorů Panamerických her, které jsou největší multisportovní akcí na americkém kontinentu konanou jednou za čtyři roky, způsobil chybu najatý odborník na měření soutěžních tratí z Panamerické atletické asociace. „Nepřesně změřil trasu, kterou sportovci v závodě absolvovali. Je nám hluboce líto nepříjemností, které to způsobilo sportovcům, jejich trenérům, veřejnosti i médiím. Vinu za tuto situaci ale nelze přičítat organizačnímu výboru,“ uvedli pořadatelé v prohlášení.

Výkony ze Santiaga anulovali a pouze udělili medaile. Stříbro Glendě Morejónové z Ekvádoru a bronz další peruánské chodkyni Evelyn Ingaové. Závod mužů se kvůli vzniklé situaci uskutečnil s hodinovým zpožděním a vyhrál jej Alexander Hurtado z Ekvádoru v čase 1:19,20.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud