24. září 2020 • 07:19

Miami je výhru od finále NBA, nováček útočil na rekord Magica Johnsona

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Basketbalisté Miami jsou pouhé jedno vítězství od finále NBA. Ve čtvrtém utkání zdolali Boston 112:109 a v sérii se ujali vedení 3:1. Hrdinou zápasu se stal dvacetiletý nováček Tyler Herro, který nastřílel 37 bodů včetně pěti trojek. V dresu Celtics se nejvýrazněji prosadil Jayson Tatum, jenž zaznamenal 28 bodů - všechny ve druhém poločase - a devět doskoků.



Zmiňovaných 37 bodů je nejvíc, kolik kdy nováček v konferenčním finále nasázel. Herro, který proměnil 14 z 21 střel a všechny čtyři trestné hody, se stal po Donovanu Mitchellovi z Utahu druhým hráčem, jenž ve svém prvním play off nasbíral alespoň 35 bodů a pět doskoků.

Po Earvinu "Magicu" Johnsonovi, jenž v šestém finálovém duelu v roce 1980 nastřádal 42 bodů, se Herro stal druhým nejlepším střelcem ve vyřazovacích bojích před 21. narozeninami. "Cítil jsem se dobře, ale pořád je před námi spousta práce. Jen vedeme 3:1," řekl Herro.

Rekord Miami dosud držela klubová legenda Dwyane Wade. Osmatřicetiletý rodák z Chicaga, jenž loni ukončil kariéru, nastřílel v roce 2004 o 10 bodů méně. Herro si klubový primát zajistil mimo jiné 17 body během závěrečné dvanáctiminutovky.

Její koncovka byla dramatická: Jaylen Brown trojkou 16 sekund před koncem snižoval na 107:104, Herro poté šestkami upravil na pětibodový rozdíl. Kemba Walker po faulu Jimmyho Butlera trefil tři šestky 9,2 sekundy před koncem a Celtics se pak dvakrát dostali na rozdíl dvou bodů, víc však nestihli.

Herrovi sekundovali Butler s 24 body a devíti doskoky, dále Goran Dragič s 22 body a pivot Bam Adebayo s 20 body a 12 doskočenými míči. Nikdo další v dresu Heat nenastřílel víc než tři body, ačkoli Jae Crowder odehrál téměř 31 minut a Andre Iguodala, jenž bojuje o své šesté finále v řadě, přes 27 minut.

Boston kromě Tatuma spoléhal na Browna s 21 body a devíti doskoky či Walkera s 20 body. Gordon Hayward si ve svém druhém utkání po zranění připsal 14 bodů a sedm doskočených míčů. Double double za deset bodů a jedenáct asistencí zaznamenal Marcus Smart, jenž ale proměnil jen tři pokusy z dvanácti.

Pátý duel je na programu v noci z pátku na sobotu. Miami je podvanácté v historii klubu ve vedení 3:1, přičemž jedenáct těchto sérií dovedlo ke zdárnému postupu. Finále by bylo v klubu prvním od roku 2014, tehdy ho nicméně proměnilo ve svůj prozatím poslední titul San Antonio Spurs.

Finále Východní konference - 4. zápas:

Miami - Boston 112:109 (stav série 3:1).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud