1. června 2018 • 06:56

James v prvním finále NBA zazářil 51 body, ale výhru bere Golden State

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Basketbalisté Golden State Warriors v úvodním finále NBA porazili Cleveland 124:114 po prodloužení. Cavaliers proti obhájcům titulu nepomohlo ani 51 bodů, osm doskoků a osm asistencí v podání LeBrona Jamese, který si o dva body vylepšil osobní bodový rekord v utkání vyřazovací části. Warriors se tak ujali vedení v sérii hrané na čtyři vítězství, další zápas hrají v neděli opět doma.



James devíti body v posledních třech minutách zařídil Clevelandu 32 sekund před koncem vedení 106:104, ale s 29 body nejlepší střelec domácích Steph Curry košem s faulem a následným trestným hodem poslal do vedení Warriors. Čtyři vteřiny před koncem mohl rozhodnout o výhře Kavalírů George Hill, ale proměnil jen první trestný hod.

I poté ještě měl Cleveland šanci na vítězství, protože neproměněnou Hillovu šestku doskočil jeho spoluhráč J.R. Smith. Ale místo toho, aby se pokusil dostat ke koši, rozběhl se s míčem k údivu svých spoluhráčů k půlicí čáře. "Myslel si, že je konec, že jsme vyhráli. Myslel si, že jsme vedli o bod," vysvětloval nečekanou Smithovu reakci trenér Cavaliers Tyronne Lue.

Ani hvězdný výkon LeBrona Jamese tentokrát Cavaliers nepomohlFoto AP Photo/Ben Margot

Sám Smith však podal jinou verzi. "Prostě jsem si myslel, že si budeme brát oddechový čas, protože jsem míč doskočil. Přes Duranta jsem střílet nemohl," uvedl zkušený dvaatřicetiletý hráč. "Kdybych si myslel, že vedeme, prostě bych držel balon a nechal se faulovat, což samozřejmě nebyl tenhle případ."

V prodloužení už se Jamesovi nevedlo a Cleveland tři minuty nedal ani bod, zatímco Golden State proměnili tři trojky, z toho dvě Klay Thompson, a v klidu si hlídali vítězství. "Musíme se posunout. Jdeme dál. Utkání je za námi a další před námi," řekl James, jenž posedmadvacáté v kariéře nastřílel v play off přes 40 bodů a byl to už jeho 109. zápas s alespoň 30 body, čímž vyrovnal rekord Michaela Jordana.

Zatímco Jamesovi s body pomáhal už jen Kevin Love (21), za domácí se prosazovaly všechny čtyři hvězdy. Curryho doplnili 26 body Kevin Durant a 24 body Thompson. Navíc Draymond Green sahal po triple double za 13 bodů, 11 doskoků a 9 asistencí. "Byl to bláznivý zápas. Je to finále, stát se může úplně všechno," řekl Curry.

Výsledek:

Golden State - Cleveland 124:114 po prodl. (29:30, 56:56, 84:78, 107:107)
Nejvíce bodů: Curry 29, Durant 26, Thompson 24, Green 13 - James 51, Love 21, Smith 10, Nance 9. Stav série: 1:0.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud