František Prachař
5. října 2013 • 22:55

Povětkin se několikrát zvedl ze země, Kličko ho vyřídil až na body

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO |  Velká show a tvrdá bitva, která ukázala, že i králi se dá statečně vzdorovat. Boxer Vladimir Kličko dokázal v Moskvě obhájit své tituly WBO, WBA a IBF, když porazil po zajímavé podívané na body ruského tvrďáka Alexandra Povětkina. Ukrajinský obr si navíc připsal na konto historicky největší honorář kariéry: 17,5 milionů dolarů (332,5 milionů korun).



Patnáctá úspěšná obhajoba v řadě, 61 výhra mezi profesionály a pokračování devítileté nadvlády. Ukrajinský boxer Vladimir Kličko zůstává dál jasnou jedničkou těžké váhy. Kdo byl opilý očekáváním, že mu bude Alexander Povětkin v souboji dvou olympijských vítězů vyrovnaným soupeřem, musel po polovině očekávaného souboje vystřízlivět.

Povětkin sice šampionovi vzdoroval tak, jako snad zatím nikdo, ale celkem čtyřikrát se ocitl na zemi a po 12 kolech prohrál u všech tří bodových rozhodčích propastným rozdílem 104:119.

VIDEO: Kličko jasně dominoval

Nutno však dodat, že konečné skóre úplně neodráželo to, co se dělo v ringu. Ruský bijec před zraky 35 tisíc fanoušků na domácí půdě olympijského stadionu v Moskvě ukázal velkou odvahu a vůli bojovat až do konce.

Kličko obhájil tituly WBO, WBA a IBF hlavně díky svým proporcím a zkušenostem. Od úvodního gongu se snažil duel kouskovat a na soupeře se často věšel, aby zabránil tvrdým výpadům soka, jehož zdobil na těžkou váhu výborný pohyb.

Povětkin se dokázal párkrát trefit, ale poprvé se ocitl na zemi už ve druhém kole, když ho velký favorit sejmul ničivou přední rukou. Statečný Rus se pak na zemi ocitl ještě třikrát v sedmém kole, ale velký tlak senzačně ustál, vzpamatoval se z něj a i v závěru dokázal být nebezpečný.

Zápas tak hodně ovlivnil fakt, že Kličko na vyzývatele nesčetněkrát položil v klinči svých 110 kilo, čímž ho postupem času unavil a otrávil. V 11. kole dokonce soupeře shodil na zem, za což mu sudí správně odebral bod.

I když měla jednička těžké váhy převahu, přehled, dokázala se přesně trefovat a diktovala tempo boje, za svůj styl si vysloužila nejen pískot publika, ale také okamžitou internetovou kritiku.

„Kličko si asi ve svém iPodu často pouští hit Opři se ke mne,“ rýpnul si na twitteru do vítěze Lennox Lewis.

Kličko zápasu jednoznačně kralovalFoto Reuters

Bývalý šampion byl jednou z mnoha celebrit, které sledovaly duel přímo v hale. Vedle něj byli v hledišti například ruský kolos Nikolaj Valujev, legenda George Foreman, ale také monacký princ Albert či ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová.

Muž s přezdívkou „Ocelové kladivo“ si připsal na konto už 61 triumf kariéry, u něhož mu jako vždy v rohu ringu asistoval starší bratr Vitalij, král poslední významné organizace WBC. Vladimir Kličko navíc zbohatl o 17,5 milionů dolarů (332,5 milionů korun), což je jeho nevětší výdělek v historii.

Povětkin, který plánoval věnovat velký triumf mimo jiné i ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, jenž v pondělí oslaví 61. narozeniny, si místo toho v 27 duelu připsal první prohru v profesionální kariéře. Na účtu mu pak přistálo 5,8 milionů dolarů (110 milionů korun).

Předvedeným výkonem ale získal ve světě boxu velký respekt.

Klíčové milníky
51    soupeřů knockoutoval v 64 zápasech
22    titulových zápasů dokázal vyhrát
15    v řadě dokázal obhájit své tituly šampiona
9    let trvá jeho neporazitelnost

 

Vladimir Kličko poslal svého soupeře několikrát k zemi
Vladimir Kličko poslal svého soupeře několikrát k zemi

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud