13. října 2020 • 16:25

Sagan se dočkal a vyhrál etapu na Giru: Tvořil jsem závod a předvedl show

Autor: ČTK, krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovenský cyklista Peter Sagan se při svém premiérovém startu na Giru d'Italia dočkal etapového vítězství, na které čekal déle než rok. Trojnásobný mistr světa ovládl po dlouhém úniku desátou etapu, před níž peloton notně prořídl kvůli pozitivním testům na koronavirus, a zkompletoval tak sbírku vavřínů ze všech tří Grand Tours. Růžový dres lídra uhájil Portugalec Joao Almeida.



Třicetiletý Sagan oslavil první výhru od loňského července. V úniku zůstal v závěru 177 kilometrů dlouhé trasy osamocen a oslavil 17. triumf v některé z Grand Tours. Naposledy se kapitán stáje Bora-hansgrohe radoval vloni v červenci na Tour de France, kde uspěl během kariéry dvanáctkrát, na Giru se letos musel třikrát spokojit s druhým místem.

„Mám velikou radost. Konečně! Snažil jsem se o to od té doby, kdy jsme restartovali sezonu, Strade Bianche, San Remo, Tour de France. Mnohokrát jsem byl na stupních vítězů nebo v první pětce, ale poslední výhru jsem slavil minulý rok na Tour de France - to už je doba,“ uvedl Sagan.

Útok na vítězství v sólovém úniku neplánoval. „Po těch druhých, třetích, čtvrtých místech jsem tomu nechal volný průběh a přestal na to tlačit - a konečně přišla výhra. Mám z toho ohromnou radost. Konečně jsem vyhrál po svém. Tvořil jsem závod, předvedl show a bral vítězství,“ dodal.

Peter Sagan ovládl desátou etapu Gira
Peter Sagan ovládl desátou etapu Gira

Druhý dnes dojel s odstupem 19 sekund Američan Brandon McNulty, hlavní pole přivedl do cíle se ztrátou dalších čtyř sekund Almeida. Díky bonifikaci zvýšil svůj náskok v čele průběžného pořadí před Nizozemecem Wilcem Keldermanem na 34 sekund.

Do dnešní etapy neodstartovali kvůli pozitivním testům na koronavirus jeden z favoritů na celkové prvenství Steven Kruijswijk z Nizozemska ani elitní australský spurtér Michael Matthews. Ze závodu odstoupily také dvě kompletní stáje, Kruijswijkova Jumbo-Visma a také Mitchelton-Scott, v jehož týmu se objevili čtyři nakažení. Po jednom případu mají v Ag2r-La Mondiale a Ineos-Grenadiers.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 10. etapa (Lanciano - Tortoreto, 177 km):

1. Sagan (SR/Bora-hansgrohe) 4:01:56, 2. McNulty (USA/SAE Team Emirates) -19, 3. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick Step), 4. Swift (Brit./Ineos Grenadiers), 5. Hindley (Austr./Sunweb), 6. Majka (Pol./Bora-hansgrohe), 7. Konrad (Rak./Bora-hansgrohe), 8. Kelderman (Niz./Sunweb), 9. Pozzovivo (It./NTT), 10. Bilbao (Šp./Bahrajn-McLaren) všichni -23, ...142. Černý (ČR/CCC) -21:52.

Průběžné pořadí: 1. Almeida 39:38:05, 2. Kelderman -34, 3. Bilbao -43, 4. Pozzovivo -57, 5. V. Nibali (It./Trek-Segafredo) -1:01, 6. Konrad -1:15, 7. Hindley -1:19, 8. Majka -1:21, 9. Masnada (It./Deceuninck-Quick-Step) -1:36, 10. Pernsteiner (Rak./Bahrajn-McLaren) -1:52, ...105. Černý -1:33:22.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud