15. května 2021 • 18:53

Giro: premiérové vítězství slaví Lafay, v růžovém zůstává Valter. Hirt ztratil

Autor: ČTK, adl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Osmou etapu Gira d'Italia vyhrál po úniku francouzský cyklista Victor Lafay a připsal si první vítězství v profesionální kariéře. Růžový trikot lídra po relativně klidném dnu udržel Maďar Attila Valter.



Pětadvacetiletý Lafay měl v závěrečném stoupání etapy z Foggie do Guardia Sanframondi nejvíce sil z původně devítičlenné skupiny uprchlíků. Člen týmu Cofidis a debutant na Giru si po 170 km dojel pro největší úspěch kariéry s náskokem 36 sekund před Italem Francescem Gavazzim. Třetí skončil Němec Nikias Arndt.

„Zaútočil jsem v posledních kilometrech a viděl jsem, že za mnou nikdo nejede. Nemůžu uvěřit tomu, že jsem vyhrál etapu na Giru,“ radoval se Lafay. „Vydal jsem hodně energie v první části etapy, abych se dostal do úniku. Jakmile se začal náš náskok před pelotonem zvyšovat, mohl jsem získat nějakou energii zpět a zotavit se.“

Favorité na celkové vítězství se šetřili před nedělní náročnější etapou a dojeli do cíle společně ve skupině s odstupem 4:48 minuty. Valter tak stále vede o 11 sekund před Belgičanem Remcem Evenepoelem, třetí je o dalších pět sekund zpět předloňský vítěz Tour de France Egan Bernal z Kolumbie.

Attila Valter udržel růžový dres i po 8. etapě Gira
Attila Valter udržel růžový dres i po 8. etapě Gira

„Byl to perfektní den pro mě a pro tým. Jakmile ujeli uprchlíci, už jsme neriskovali. Bylo krásné vidět mé parťáky, jak pro mě pracují, a je úžasné mít 'maglia rosa' další den,“ radoval se člen týmu Groupama–FDJ Valter.

Český cyklista Jan Hirt dojel na 48. pozici s půlminutovým odstupem za hlavní skupinou a v celkovém pořadí je čtyřiačtyřicátý.

V průběhu etapy ze závodu odstoupil lídr bodovací soutěže Caleb Ewan. Australský spurtér stejně neměl v plánu dojet až do Milána a svůj cíl na letošním Giru už splnil dvěma vyhranými etapami.

V neděli na cyklisty čeká náročná 158 km dlouhá etapa mezi Castel Di Sangro a Campo Felice se čtyřmi vrchařskými prémiemi. Závěrečné šestikilometrové stoupání vede po místy nevyasfaltované silnici a má sklon až 14 procent.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 8. etapa: Foggia - Guardia Sanframondi (170 km):

1. Lafay (Fr./Cofidis) 4:06:47, 2. Gavazzi (It./Eolo-Kometa) -36, 3. Arndt (Něm./DSM) -37, 4. Oliveira (Portug./Movistar) -41, 5. Carboni (It./Bardiani-CSF-Faizane) -44, 6. Goossens (Belg./Lotto-Soudal) -58, 7. Campenaerts (Belg./Qhubeka-ASSOS) -1:00, 8. Gougeard (Fr/AG2R-Citroën) -1:54, 9. Gaviria (Kol./SAE Team Emirates) -3:04, 10. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick Step) -4:48, ...48. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -5:18.

Průběžné pořadí: 1. Valter (Maď./Groupama-FDJ) 31:10:53, 2. Evenepoel (Belg./Deceuninck-Quick Step) -11, 3. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) -16, 4. Vlasov (Rus./Astana-Premier Tech) -24, 5. Carthy (Brit./EF Education-Nippo) -38, 6. Caruso (It./Bahrajn Victorious) -39,7. Ciccone (It./Trek-Segafredo) -41, 8. D. Martin (Ir./Israel Start-Up Nation) -47, 9. S. Yates (Brit./Bike Exchange) -49, 10. Vervaeke (Belg./Alpecin-Fenix) -50, ...44. Hirt -20:40.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud