17. května 2022 • 18:20

Desátou etapu Gira ovládl Hirtův parťák, slaví jako první Eritrejec na Grand Tour

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Sparta - Baník: Haraslín nádhernou ranou překonal Markoviče, 4:1!
Sparta - Baník: Drama na Letné! Ewertonův průnik zužitkoval Kubala, 4:3!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Eritrejský cyklista Biniam Girmay vyhrál desátou etapu Gira d'Italia a jako první jezdec z této africké země triumfoval v závodě Grand Tour. Dvaadvacetiletý jezdec stáje Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux předvedl v závěru 196 km dlouhé trati největší zrychlení a ve spurtu v Jesi porazil Nizozemce Mathieua van der Poela a domácího Vincenza Albaneseho. Růžový dres lídra uhájil Španěl Juan Pedro López.



V osmadvacetičlenné hlavní skupině přijel jako poslední do cíle i Girmayův týmový kolega Jan Hirt, jenž pro pozdějšího vítěze v posledních kilometrech pracoval v čele pelotonu. Český cyklista tak v průběžném pořadí uhájil 14. místo. Na Lópeze dál ztrácí 3:09 minuty.

Girmay závodí mezi profesionály od roku 2020 a dosud měl na svém kontě osm vítězství. Třikrát se radoval v této sezoně, největší triumf slavil na konci března, kdy jako první Afričan vyhrál klasiku Geng-Wevelgem a připsal si první úspěch kariéry na WorldTour. Sprinterskou formu potvrdil i dnes, kdy jeho finiš ocenil zvednutým palcem při průjezdu cílem i poražený Van der Poel.

Ve středu čeká peloton rovinatá 203 km dlouhá etapa ze Santarcangelo di Romagna do Reggio Emilia. Šanci by tak měli opět dostat spurtéři.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 10. etapa (Pescara - Jesi, 196 km):

1. Girmay (Eri./Intermarché-Wanty-Gobert) 4:32:07, 2. Van der Poel (Niz./Alpecin-Fenix), 3. Albanese (It./EOLO-Kometa), 4. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe), 5. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers), 6. Bouwman (Niz./Jumbo-Visma), 7. Bardet (Fr./DSM), 8. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious), 9. Almeida (Portug./SAE Team Emirates), 10. Schmid (Švýc./Quick-Step-Alpha Vinyl), ...28. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. López (Šp./Trek-Segafredo) 42:24:08, 2. Almeida -12, 3. Bardet -14, 4. Carapaz -15, 5. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -20, 6. Martin (Fr./Cofidis) -28, 7. Landa (Šp./Bahrajn Victorious) -29, 8. Pozzovivo (It./Intermarché-Wanty-Gobert) -54, 9. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -1:09, 10. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -1:22, ...14. Hirt -3:09.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud