20. května 2023 • 18:12

Překvapení na Giru! Peloton pustil únik a je z toho nový lídr. Nečekal to

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Francouzský cyklista Bruno Armirail po 14. etapě Gira d'Italia nečekaně vystřídal v čele průběžného pořadí Brita Gerainta Thomase, před kterým má náskok minutu a 41 sekund. Letošní druhé etapové prvenství si v dešti připsal Němec Nico Denz, který po 193 kilometrech těsně přespurtoval Kanaďana Dereka Geeho.



Devětadvacetiletý Armirail využil na svém premiérovém Giru toho, že peloton s favority nereagoval na únik početné skupiny. Francouzský závodník stáje Groupama-FDJ dojel do cíle o 53 sekund za Denzem a s přehledem smazal manko téměř 19 minut, které měl na Thomase.

„Chtěl jsem dnes zaútočit na etapové prvenství. Nemyslel jsem si, že získám růžový trikot,“ řekl Armirail. „Až ke konci to začínalo být reálné. V posledních kilometrech jsem trpěl a snažil se udržet, s kým to šlo,“ dodal první Francouz v čele závodu od Laurenta Jalaberta před 24 lety.

V posledních metrech etapy s jedním prudkým stoupáním ze Sierre do Cassana Magnaga se spojily obě vedoucí skupiny. O etapový vavřín spurtovalo až na cílovou pásku pět jezdců, nejvíce sil měl nakonec Denz, který zopakoval čtvrteční triumf.

„V závěru jsem si myslel, že snaha byla zbytečná, protože vedoucí skupinku už nedostihneme. Nechtěl jsem dojet čtvrtý, když už jsem jednou vyhrál, takže jsem to dorazil a pak jsem se vyvezl za Bettiolem,“ prohlásil Denz.

Hlavní peloton s Thomasem či Slovincem Primožem Rogličem, který na Thomase ztrácí dvě sekundy, dorazil do cíle o více než 21 minut za vítězem. V této skupině byl i jediný Čech v závodě Karel Vacek, jemuž patří průběžné 93. místo.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 14. etapa (Sierre - Cassano Magnago, 193 km):
1. Denz (Něm./BORA-hansgrohe), 4:37:30, 2. Gee (Kan./Israel-Premier Tech), 3. Bettiol (It./EF Education-EasyPost) oba stejný čas, 4. Rex (Belg./Intermarché-Circus-Wanty), 5. Ballerini (It./Soudal-Quick-Step) oba -1, 6. Skujinš (Lot./Trek-Segafredo) -4, ...100. K. Vacek (ČR/Corratec-Selle Italia) -21:11.

Průběžné pořadí: 1. Armirail (Fr./Groupama-FDJ) 56:17:01, 2. Thomas (Brit./Ineos-Grenadiers) -1:41, 3. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -1:43, 4. Almeida (Portug./SAE Emirates) -2:03, 5. Leknessund (Nor./DSM) -2:23, 6. Caruso (It./Bahrajn-Victorious) -3:09, ...93. K. Vacek -1:57:02.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud