7. července 2013 • 16:22

Kreuziger znovu zachraňoval, přesto si na Tour polepšil a je pátý

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

I navzdory tomu, že musel znovu pomáhat týmovému parťákovi Contadorovi, dojel cyklista Roman Kreuziger v deváté etapě Tour de France patnáctý a celkově je pátý, nejvýše v kariéře. Druhou z pyrenejských etap vyhrál Ir Daniel Martin, žlutý trikot pro lídra závodu uhájil Brit Christopher Froome, který byl dnes čtrnáctý.



Na trase z Saint-Girons do Bagneres-de-Bigorre absolvovali jezdci pět náročných stoupání. Nejvýraznější náskok si ve čtvrtém z nich na Col de Val Louron-Azet vypracovala sedmička uprchlíků, které si s minutovým odstupem hlídala skupinka favoritů s Kreuzigrem, lídrem jeho týmu Španělem Albertem Contadorem a Froomem.

Jenže zatímco v sobotní etapě Frooma podporoval Australan Richie Porte, dnes zůstal nový lídr vepředu ze stáje Sky sám. Jeho parťák Porte nabral bez sekundy osmnáctiminutovou ztrátu a přišel o druhé místo v celkovém pořadí.

Skupina náskok uprchlíků smazala v posledním stoupání na La Hourquette d'Ancizan, kde začaly klíčové nástupy. Rozhodující se vydařil Danielu Martinovi a Dánovi Jakobu Fuglsangovi kteří se na třicetikilometrový sjezd do cíle vydali s náskokem 40 sekund. "Chtěl jsem uniknout sám, ale nakonec bylo dobře, že jsme byli dva. Už dvacet kilometrů před cílem jsem se bál, že nás dostihnou, protože mě bolely nohy," řekl v cíli Martin.

Duel v cílové rovince zvládl lépe Ir. "Věděl jsem, že jsem dobrý sprinter, ale může se stát cokoliv. Letošní výkony mi ohromn

ě zvedly sebevědomí," uvedl jezdec, který navázal na triumf svého strýce Stephena Roache, vítěze tří etap na Tour a šampiona závodu z roku 1987.

Kreuziger dojel do cíle s ostatními favority o 20 sekund za Martinem a díky ztrátě Porteho si polepšil v pořadí, jehož čelo se jinak nezměnilo. Znovu tak překonal své životní maximum, kterým bylo již průběžné šesté místo ze soboty.

Desátá rovinatá etapa z Saint-Gildas-des-Bois do Saint-Malo se pojede až v úterý, v pondělí čeká peloton první ze dvou volných dnů.

Froome a Molard debatují nad sportovním tiskem
Froome a Molard debatují nad sportovním tiskem
Cyklistický závod Tour de France - 9. etapa Saint-Girons - Bagneres-de-Bigorre (168,5 km):
1. Martin (Ir./Garmin) 4:43:03, 2. Fuglsang (Dán./Astana) stejný čas, 3. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step), 4. Moreno, 5. Rodríguez (oba Šp./Kaťuša), 6. Evans (Austr./BMC Racing), 7. Poels (Niz./Vacansoleil), 8. Mollema (Niz./Belkin), 9. Navarro (Šp./Cofidis), 10. Monfort (Belg./RadioShack), ...15. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) všichni -20.

Průběžné pořadí:
1. Froome (Brit./Sky) 36:59:18, 2. Valverde (Šp./Movistar) -1:25, 3. Mollema -1:44, 4. Ten Dam (Niz./Belkin) -1:50, 5. Kreuziger, 6. Contador (Šp./Saxo-Tinkoff) oba -1:51, 7. Quintana (Kol./Movistar) -2:02, 8. Martin -2:28, 9. Rodríguez -2:31, 10. Costa (Portug./Movistar) -2:45.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud