Jiří Punčochář
22. července 2015 • 09:59

Nic nebalíme, ujišťuje Kreuziger na prahu finále Tour. Ještě jde o minuty

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cílem stáje Tinkoff-Saxo byl na Tour de France vítězný double pro Alberta Contadora, nejlepšího muže nedávného Gira. Přestože unavený Španěl i na začátku posledního týdne závodu zaostává o bezmála čtyři a půl minuty za lídrem, věří jeho vrchní domestik Roman Kreuziger, že nic není hotovo. Nadějí je vjezd do Alp a následující čtyři brutální etapy.



Cílem prohnat ještě vedoucího jezdce Chrise Frooma se netají hlavně kolumbijský drobeček Nairo Quintana, ale zbraně neskládají ani ostatní. Včetně Alberta Contadora, jehož ztráta na první místo činí 4:23 minuty.

Po volném dni se dnes peloton vrhne do velkého finále slavného závodu, čtyř alpských etap, v nichž najde Tour svého letošního vítěze.

„Froome zatím dokazoval, že je extrémně silný a ostatní favorité trochu zaostávali. Tour teď může vypadat rozhodnutá, ale podle mě se může stát ještě spousta věcí. Když ti jeden den nesedne, není to o třiceti vteřinách, ale můžou lítat minuty. Bude taky záležet, kolik sil bude mít tým Sky a jak budou vyrovnaní v horách,“ řekl český domestik španělského cyklisty Roman Kreuziger pro svoje webové stránky www.romankreuziger.com.

Věří, že na Frooma a jeho britskou družinu budou pršet útoky ze všech stran. Hory k tomu vybízejí.

„Movistar má v pořadí dva lidi, mají to dobře rozjeté, něco může zkusit zezadu Nibali, Alberto určitě taky něco ukáže. Nedá se to ale dopředu plánovat, uvidíme podle daného dne a momentální formy. Ale pokud Frooma chce někdo nachytat, musí útočit,“ je jasné Kreuzigrovi.

V případném Contadorově posunu průběžným pořadím kupředu by zákonitě musel mít svoje prsty i on. Přiznává, že Pyreneje mu nevyšly úplně podle představ, ale postupem závodu už se cítí lépe. Jasné je jedno: má-li Contador mít šanci, musí být i jeho domestici v ideální formě.

Na to se Tinkoff-Saxo zaměřuje. „Teď je předčasné mluvit o zklamání z pátého Albertova místa, to se dá řešit až v cíli v Paříži. Musíme si uvědomit, že v dnešní době opravdu není jednoduché vybojovat double v podobě vítězství na Giru i Tour a vůbec se cení, že se o to někdo pokusí. A my ještě rozhodně neházíme flintu do žita,“ tvrdí bojovně naladěný jezdec.

Větší radost než Contador možná týmu dělají poslední výkony Petera Sagana. Přestože jeho role je rozpolcená, protože pokračuje ve sbírání druhých míst a stále se mu nepodařilo vyhrát etapu, což v Alpách už bude mimořádně těžké, je slovenský dravec jedním z nejlepších mužů na Tour de France posledních dní.

Třikrát v úniku, skvělý výkon ve sjezdu v poslední pondělní etapě, červené číslo pro nejaktivnějšího závodníka dne… Sagan přesvědčuje, že je elitním jezdcem.

„Jsme hodně vidět i díky němu. Máme v týmu člověka, který je schopen dělat velkou show a k tomu neskutečným způsobem bojuje. Sice ho mrzí, že nevyhrál etapu, ale v hlavě má zelený dres a jde si tvrdě za svým cílem. My jsme na začátku měli jen jeden cíl, ale pak jsme Petera trochu uvolnili, aby mohl chodit i do těch úniků. A vede si skvěle,“ pochválil kolegu Kreuziger.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud