Jiří Punčochář
21. července 2016 • 21:20

Nahá sprcha, růžová hlava, hádky o peníze. To je končící excentrik Tiňkov

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z FRANCIE | Na startu etap ho většinou nenajdete, dopoledne sám šlape na kole. Najezdí desítky kilometrů denně, od padesáti do sta. Do těla si dává klidně tři hodiny. I takovým způsobem si Tour de France, udávanou jako jeho poslední v roli cyklistického bosse, užívá Oleg Tiňkov. Zážitků chce mít co nejvíc. Už dávno si naplánoval, že letošní rok je v cyklistice jeho posledním, takže je poslední i tato Tour de France.



„Nevím o žádném dalším majiteli, který by na kole jezdil,“ ušklíbne se Oleg Tiňkov nad otázkou, jestli denně vyráží na silnici v rámci nějaké soutěže manažerů. Téma cyklistických výkonů mu jazyk rozváže spolehlivě. „Jeden závod jsme tady na Tour měli, pořádalo ho ASO. (organizátor Tour, pozn. red.) Dali nám čísla, sešlo se nějakých šedesát lidí. Jeli jsme etapu z minulé neděle, jak se jela ve švýcarské Juře. Bez prvního a posledního kopce, to by bylo moc tvrdé, jinak devadesát kilometrů a 2600 výškových metrů. To jsem si máknul,“ vykládá 48letý ruský milionář.

Výsledek závodu naopak rád zamluví. Nevyhrál, nebyl ani mezi nejlepšími. Pár týdnů před Tour de France si zlomil zánártní kůstky na levé noze, nosí na ní ochrannou botičku. Přesto šlape do pedálů, bere i svého syna Pavla.

A je k sobě kritický. „Moje forma je na stupnici od jedné do deseti někde na šestce. Devět rozhodně ne. Mám osmdesát osm kilo,“ říká.

Pak téma opustí. Nerad se baví o něčem, co mu nejde. Buď nejlepší, to je jeho krédo. Řádil s ním i v cyklistice, kde věřil, že jeho Tinkoff může být nejlepším týmem světa. Na špici ho skutečně dovedl, investoval do něho kolem 20 milionů eur ročně.

Toho už má dost, proto letos končí. „Je čas uložit hračku do skříně,“ říká. Přiznává ale, že mu život kolem týmu bude chybět.

Okolí bude chybět

Je dost těch, jimž bude chybět on. Dost často uměl šokovat. Francouzi ho v minulých dnech mohli vidět vedle týmového auta, jak se po projížďce svlékl do naha a nechal na sebe vylít kýbl ledové vody. Vloni na Giru vyrazil na poslední etapu s růžovou kšticí na počest vítězného Alberta Contadora , jedné z jeho hvězd. Poslední roky věnoval i horlivým hádkám s vedením cyklistiky o přerozdělování peněz z vysílacích práv a reklam.

Miloval, když byl vidět. Jako třeba v úterý během volného dne na Tour, kdy sehrál dokonalou etudu. V týmovém hotelu na břehu Thunského jezera nedaleko Bernu se právě sestava týmu Tinkoff zvedala od oběda, než vzduch prořízly ostré německé pokyny.

„Schnell Peter, schnell! Ja, ja, ja!“ štěkal hlas s ruským přízvukem.

To si Oleg Tiňkov všiml v rohu vestibulu sedícího Giovanni Lombardiho, manažera, v jehož síti je i Peter Sagan . Ten, který má podle spekulací jít z Tinkoffu do německé Bory. Pokud je to pravda, je Lombardi tím, kdo to vyřizoval.

Lídr Tour de France Chris Froome ovládl časovku v 18. etapě
Lídr Tour de France Chris Froome ovládl časovku v 18. etapě

Tiňkov italského šíbra provokuje. „Sprechen sie deutch? Ja?“ povykuje. „Ja wohl, natürlich,“ odpovídá sám sobě. Lombardi sedí bez hnutí, usmívá se, dělá, že v hotelu není. „To je Oleg, co naděláte,“ mávne rukou později.

Nesmí říct, co je veřejným tajemstvím. Tiňkov nemusí. Nepáře se s ničím, tak proč s tímhle? V rozhovoru to bez zdráhání potvrdí. „Sagan podepsal. Dají mu šest milionů.“

Chce čas pro rodinu

Oficiálně končí proto, že už nemíní sport a vysoké platy v něm jenom dotovat ze svého. „Chci rodinný čas,“ říká ruský divočák.

K Giru a Vueltě toužil vyhrát i Tour de France, to se mu letos nepodaří. Přesto si ji chce užít, jak to jen jde. „Vyhráli jsme toho dost, máme dva dresy, jsme nejlepší v prize money a já každý den jezdím na kole. Takže ok,“ líčí.

Na jeho výplatní pásce je vedle Contadora a Sagana i Roman Kreuziger . Od něho se těší na plzeňské pivo, které mu Kreuziger vozí, a vzpomíná na rok 1993, kdy se mu v Praze narodila dcera Daria.

Cyklistika se podle jeho přesvědčení musí změnit, přejít na placené kanály. „Za NHL taky platíte, tak proč ne za cyklistiku? To je ten důvod, proč Jágr vydělává hromadu peněz a Kreuziger jen zlomek z toho. I když je nejlépe placeným českým jezdcem,“ utrousí.

Čas plánuje věnovat luxusním rekreačním zařízením La Datcha, které začal provozovat, a rodině. Pokud ho něco na jeho kariéře ve špičkové cyklistice štve, je to pověst, že to byl on, kdo vyšrouboval platy neúměrně nahoru.

„Vůbec to není pravda. Saganovi platím 4,5 milionu eur a on podepsal německému týmu za šest. Proto je pryč,“ vypálil ze sebe během rozhovoru pro deník Sport a MF DNES.

Jeho obsah, kde mluví o Kreuzigrově budoucnosti i o jejich vztahu během aféry s biologickým pasem, penězích v cyklistice a svém životě v Praze, si můžete v deníku Sport přečíst v pátečním vydání.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud