Tereza Janovská
11. července 2018 • 08:50

Hrdina Tour? Dojíždí poslední, má zlomenou lopatku, nechce se vzdát

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Etapy projíždí poslední, přesto si zaslouží obrovské uznání. Americký cyklista Lawson Craddock totiž už po sto kilometrech první etapy letošního ročníku Tour de France upadl a ošklivě se zranil. Dokázal i přes bolest dojet a následné vyšetření ukázalo, že má zlomenou lopatku. Kdokoliv jiný by závod vzdal, Craddock ale ne. Dokázal projet i druhou etapu, zvládl týmovou časovku a úspěšně dokončil i tu čtvrtou. A nehodlá se vzdát ani dál!



Zakrvácený, v bolestech a poslední. Cyklista stáje EF Education First-Drapac p/b Cannondale Craddock z Texasu na své druhé Tour de France zažívá od začátku hotové peklo. Po svém pádu v občerstvovací zóně se i přes ohromnou bolest rozhodl závod nevzdat a za výrazné pomoci svých týmových kolegů dokázal dojet peloton. Síly mu došly až kousek před cílem, přesto zvládl splnit časový limit a se ztrátou osmi minut na prvního závod dokončit.

Ještě ten večer zajel na vyšetření, které nedopadlo vůbec dobře. Ránu na obličeji mu museli sešít a rentgen potvrdil největší obavy – lopatku má zlomenou. Kdyby se závod rozhodl vzdát, jak mu každý radil, nemohl by proti tomu nikdo říct křivého slova. Jenže on všechny překvapil. Rozhodl se postavit i na start druhé etapy! „Zlomená lopatka a několik stehů určitě není tím, čím jsem chtěl Tour de France začít, ale tenhle Texasan bude bojovat dál!“ vzkázal na svém twitteru.

A skutečně tak učinil. Ve druhé etapě bojoval statečně, a přestože dojel do cíle opět jako poslední, vysloužil si obrovský potlesk. Po twitteru následně začala kolovat koláž zakrváceného Craddocka a ležícího Neymara. „Největší rozdíl je ten, že je Neymar právě teď v letadle domů,“ našel americký hrdina sílu i na vtipkování.

Pro samotného Craddocka je letošní Tour speciální. Vloni se mu vůbec nedařilo, neměl formu, výsledky, nic. Nominace na největší závod sezóny ho tak podle očekávání minula a místo cesty do Paříže musel zůstat doma. „Vloni jsem se na Tour ani nedíval. Vůbec jsem na cyklistiku nechtěl myslet,“ vrátil se ke svému nešťastnému období v rozhovoru pro cyclingtips.com.

I proto je pro něj důležité letos bojovat. „Strašně jsem pro to dřel,“ vysvětlil. Rozhodl se pro to bojovat tak dlouho, jak to půjde. A jako poděkování za to, že mu všichni fandí, podpoří i charitu. Za každou etapu, kterou zvládne až do cíle, daruje 100 dolarů (cca 2200 korun) na obnovu veledromu v Houstonu, který vloni zničil hurikán.

Po oznámení se okamžitě vzedmula vlna solidarity a fanoušci se rozhodli ho podpořit. Na obnovu veledromu přispěla díky němu už celá řada z nich. „Jsem naprosto ohromený veškerou tou podporou. Je to neuvěřitelné, děkuji všem,“ vzkázal na twitteru dojatě.

Za sebou má už úspěšně zdolané čtyři etapy, všechny zvládl překonat i se svou zlomenou lopatkou, kterou má jen zafixovanou tejpovací páskou. „Každým dnem je to lepší, což je povzbudivé. Je to jiná bolest, než na kterou jsem zvyklý, ale budu bojovat. Roky jsem trpěl na kole, vlastně polovinu života jsem protrpěl na kole, ale nikdy ne takhle,“ řekl.

Celý od krve a se zlomenou lopatkou. Přesto Lawson Craddock dokázal dokončit už čtyři etapy Tour de France.
Celý od krve a se zlomenou lopatkou. Přesto Lawson Craddock dokázal dokončit už čtyři etapy Tour de France.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud